Beschermd cultuurhistorisch landschap

De Maatjes (Den Helder)

Beschermd cultuurhistorisch landschap van tot heden

De Maatjes

Beschrijving

De bescherming als landschap omvat het gebied met rietland in het noorden van het natuurreservaat De Maatjes. Dit deelgebied ligt ten zuidoosten van het Kalmthoutse gehucht Nieuwmoer.

De Maatjes is beschermd als landschap omwille van het algemeen belang.

Vissersstraat (Kalmthout)
De Maatjes bestaan uit een afwisseling van rietvelden en vochtige weilanden. In dit gebied komen nog relicten van turfwinning voor.

Ontginningslandschap De Maatjes

Kalmthout (Kalmthout), Wuustwezel (Wuustwezel)
De Maatjes maakte eertijds deel uit van een uitgestrekt heidegebied. Vanaf de 14de eeuw startte onder impuls van de abdij van Tongerlo een grootschalige turfwinning. De relicten van deze turfwinning zijn een belangrijk kenmerk van de ankerplaats, met onder andere de moerassen van De Maatjes en Den Helder. Vanaf de 19de eeuw werden de hoger gelegen gronden ontwaterd en omgezet in cultuurgrond. Belangrijk zijn de kleinschalige landschapsstructuur, de talrijke lineaire landschapselementen en het structuurrijke grasland. Dankzij de afwezigheid van storende elementen kenmerkt de ankerplaats zich door een ongestoorde horizon.