Lusthof Emmaüskasteeltje

Kasteeltje Emmaüs

Het lusthof Emmaüskasteeltje is beschermd als monument.

Kasteeltje Emmaüs is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

Hoveniersberg (Gent)
Zogeheten Emmaüskasteeltje, gelegen op de vrij steile oosthelling van de Blandijnberg, te midden van groenbeplanting. Omvat rechts het zogeheten lusthofje, daterend uit de eerste helft van de 16de eeuw met, naar het water toe, een hard gerestaureerde zandstenen trapgevel, aan de westzijde een manke bakstenen trapgevel en ronde aanleunende traptoren. Links, in het derde kwart 19de eeuw aangebouwde bakstenen gebouwen van de voormalige Brasserie et Glacière du petit Château d'Emmaüs, namelijk brouwerij en ijskelder. Voorgevel van drie bouwlagen met twee verspringende traveeën en ronde hoektoren. Een vermoedelijk uit de 16de eeuw daterend bijgebouwtje met tuitgevel onder steil zadeldak bevindt zich links ervan.