Classicistisch herenhuis

Geografisch pakket Gent

De bescherming omvat het classicistisch herenhuis uit 1777, aan de Steendam.

Het beschermingsdossier motiveert de historische en artistieke waarde van het huis als volgt:
"- de historische waarde als classicistisch huis gebouwd in 1777 door de prelaat van de abdij van Baudeloo op de plaats van het vernietigde klooster van de Engelse paters Jezuïeten; dat van 1807 tot 1845 dienst deed als bisschoppelijk paleis en daarna ingericht werd als school en hoort thans bij het Sint-Lievenscollege."
"- de historische en artistieke waarde als 18de-eeuws herenhuis met markante voor- en achtergevel met karakteristieke rondboogvormige benedenvensters, kolossale Korintische pilasters op de bovenbouw en een bekronend driehoekig fronton."
"- de artistieke waarde van het behouden interieur met kelders, 18de-eeuwse schouwen en stucplafonds, een indrukwekkend trappenhuis en een 19de-eeuwse kapel op de bovenverdieping."

• Onroerend Erfgoed Oost-Vlaanderen, beschermingsdossier DO000810, 18de-eeuwse hotels (VAN DEN BOSSCHE H., 1990).

Het huis is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

in casu documentaire waarde:

Steendam 27-29 (Gent)
Classicistisch herenhuis volgens bouwaanvraag in 1777 gebouwd voor de prelaat van de abdij van Baudeloo op de grond van het vernietigde klooster van de Engelse paters Jezuïeten. Breed uitgewerkte lijstgevel van zeven traveeën en drie bouwlagen; volledig bepleisterd op zandstenen plint. In de inkomhal hangt een gedenkplaat, naar ontwerp van Geo Verbanck, voor de oud-leerlingen van het Sint-Jorisgesticht die stierven tijdens de Eerste Wereldoorlog.