Beschermd monument

Dekenij

Geografisch pakket Lebbeke
definitieve beschermingsbesluiten: 12-12-2002  ID: 3986

Beschrijving

De dekenij is beschermd als monument. De gevels en daken van de dekenij werden al op 20 juni 1984 beschermd.

Waarden

Dekenij (uitbreiding van het MB van 20 juni 1984 tot het volledige gebouw) is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde

in casu architectuurhistorische waarde: : De dekenij is als pastoraal huis met een oude, tot de 17de eeuw opklimmende kern, met 18de-eeuwse interieuraanpassingen en een 19de-eeuws voorkomen, een representatief voorbeeld en belangrijke getuige van de evolutie van de landelijke pastorieën. In haar huidige verschijningsvorm is ze typologisch zeer herkenbaar als pastorie met kenmerkende dubbelhuisopstand en twee bouwlagen onder zadeldak, ingeplant in een ommuurde tuin.
De artistieke waarde blijkt vooral uit het interieur met behouden binnenstructuur en schrijnwerk, 18de-eeuwse gestucte balklagen en een schouwboezem, een merkwaardige vroeg 19de-eeuwse slingertrap, empiregetinte deuromlijstingen en kwaliteitsvolle glas-in-loodraampjes met Bijbelse en christelijke symbolen in de ramen van de voorgevel.

Is de bescherming van

Dekenij

Grote Plaats 15 (Lebbeke)
Het oude pastoriegebouw is vanouds ingeplant ten noorden van de kerk in een grote ommuurde tuin, thans van de plaats afgesloten door een verlaagde muur met erachter gelegen haag, nieuwe poort en deels verharde voortuin, links afgesloten door de vroegere koetshuizen.