Gashouders

Straat Gasmeterlaan
Locatie Gasmeterlaan zonder nummer (Gent)

Gashouders

Gasmeterlaan zonder nummer, Gent (Oost-Vlaanderen)

Gashouders zijn ruimten voor het bewaren van gas en dienen als buffer tussen productie en verbruik. De laatste twee nog overgebleven gashouders van Gent dateren van 1880. Hun capaciteit bedraagt 10.000 kubieke meter elk.

De bescherming omvat de twee gashouders aan de Gasmeterlaan.

Waarden

Twee telescopische, natte gashouders uit 1880, met inbegrip van de volledige technische installatie is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

industrieel-archeologische waarde

als enige, nog overblijvende, tevens oudste gashouders die vanaf 1880 in het Vlaamse Gewest in het kader van de publieke gasdistributie hebben gefunctioneerd.