Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Kasteeldomein de Robiano: omgeving met bermen van Wolvenweg

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden

Robianokasteel met aanhorigheden en omgeving

Waarden

De onmiddellijke omgeving van het kasteel met inbegrip van de bermen van de Wolvenweg, is beschermd als dorpsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde, historische waarde

historische waarde en artistieke, in casu esthetische waarde:
Het park, de kasteelvijvers en de voornamelijk met beuken beplante holle Wolvenweg vormen de historische kern van het kasteeldomein dat momenteel is herleid tot een enclave te midden van een residentiële verkaveling. Omwille van het pittoreske, idyllische karakter van deze site aan de rand van de Voervallei vormden kasteel, vijvers en Wolvenweg vorige eeuw een geliefkoosd onderwerp voor de schilders van de Tervuurse School.

Is de omvattende bescherming van

Kasteeldomein de Robiano

Hertenbergstraat 6-12 (Tervuren)
Complex bestaande uit een 16de- of 17de-eeuws pachthof en een herenwoning, in 1741 aangevuld met poortgebouw en in de periode 1876-1879 kreeg zijn definitieve vorm met de bouw van een eclectisch kasteel en een neoromaanse kapel.

Wolvenweg

Wolvenweg (Tervuren)
Deels gekasseide holle weg die de zuidwestelijke begrenzing vormt van het Kasteel de Robiano en van oudsher deel uitmaakt van de verbinding tussen Tervuren en Overijse. De weg was wegens zijn pittoresk karakter veelvuldig het onderwerp van de schilders van de school van Tervuren (circa 1870).

Zoniënwoud N.O., Kapucijnenbos, Bos van Marnix en Arboretum van Tervuren

Kraainem (Kraainem), Overijse (Overijse), Duisburg, Tervuren (Tervuren)
Het Zoniënwoud, met een oppervlakte van circa 4400 hectare, is het grootste en best bewaarde relict van het historische Kolenwoud, dat stelselmatig kleiner werd. Een uitgebreid drevenpatroon doorsnijdt het bos. Het Zoniënwoud bestaat uit twee deelgebieden: het zuidwestelijk deel van het Zoniënwoud tussen Hoeilaart en Sint-Genesius-Rode en het noordoostelijk deel in Tervuren en Kraainem, dat ook het Kapucijnenbos, het Bos van Marnix en het arboretum van Tervuren bevat.