erfgoedobject

Sint-Servatiuskapel

bouwkundig / landschappelijk element
ID
43560
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/43560

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Sint-Servatiuskapel
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als beschermd monument Sint-Servatiuskapel
    Deze bescherming is geldig sinds

  • is aangeduid als beschermd cultuurhistorisch landschap Sint-Servatiuskapel: omgeving
    Deze bescherming is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Sint-Servatiuskapel
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Op een heuveltje staat tussen het groen een éénbeukig stenen gebouw van twee traveeën, dat oorspronkelijk romaans blijkt te zijn (heden in onbruik geraakt). De puntgevel met speklagen van bak- en zandsteen uit de 18de eeuw is versterkt met latere steunberen, en bekroond met een leien klokkentorentje. Klein, rechthoekig koor afgedekt met een spits zadeldak; verlicht door twee vensters uit dezelfde tijd. Interieur verrijkt met Louis XV-stucplafond voorheen met jaartal 1755, heden in vrij vervallen toestand.

Mobilair. Enkele gepolychromeerde houten beelden: een Calvarie in laatgotische stijl (16de eeuw), Sint-Joris en Sint-Hubertus (volkskunst, 17de eeuw).

Barok hoofdaltaar.


Bron: GENICOT L.F., VAN AERSCHOT S., DE CROMBRUGGHE A., SANSEN H. & VANHOVE J. 1971: Inventaris van het cultuurbezit in Vlaanderen, Architectuur, Provincie Brabant, Arrondissement Leuven, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 1, Luik.
Auteurs: Genicot, Luc; Van Aerschot, Suzanne; de Crombrugghe, Anne; Sansen, Hadewych; Vanhove, Jacqueline
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

Heuvel

De Sint-Servatiuskapel is gelegen op een kleine met bomen omzoomde heuvel in een landelijke omgeving ten noordoosten van de dorpskern van Hoegaarden in de nabijheid van de E40.

De esthetische waarde van de Sint-Servatiuskapel wordt in belangrijke mate bepaald door de heuvel waarop zij is gebouwd. Mogelijk werd deze heuvel gebruikt als begraafplaats. Het gebied heeft een grote natuurwetenschappelijke waarde, dit uit zich onder meer in een waardevolle vegetatie met zeldzame planten, maar ook het voorkomen van Kwartsiet van Rommersom in de ondergrond.

  • Archief Onroerend Erfgoed Vlaams-Brabant, DB000428, Sint-Servatiuskerk, Nota aan Minister van Nederlandse Cultuur en Vlaamse Aangelegenheden (Antwoord op parlementaire vraagt nr. 31 door W. Kuypers), 19/10/1975.
  • Archief Onroerend Erfgoed Vlaams-Brabant, DB000428, Sint-Servatiuskerk, Projectaanvraag Hoegaardse Heemkundige Kring “Verenigingen zetten zich in voor monumenten” bij de Koning Boudewijnstichting (i.v.m. restauratie Calvarie), 28/05/1985.
  • Archief Onroerend Erfgoed Vlaams-Brabant, DB000428, Sint-Servatiuskerk, Correspondentie i.v.m. overtredingen in beschermd landschap (voorstel van herstel), 12/04/2012.
  • Archief Onroerend Erfgoed Vlaams-Brabant, DB000428, Sint-Servatiuskerk, Correspondentie met gemeentebestuur Hoegaarden i.v.m. plaatsbezoek en eventuele verkoop Sint-Servatiuskapel, (geraadpleegd op 12 februari 2013).
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Sint-Servatiuskapel [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/43560 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.