• is aangeduid als beschermd monument Burgerhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Landhuis

Beschrijving

Typische 19de-eeuwse burgerwoning gelegen in de dorpskern van Kooigem. Volgens de kadastrale schets wordt de woning opgetrokken in 1858. Op het primitieve plan van 1835 staat op het perceel een langgestrekt, dwars op de straat ingeplant volume met T-vormige plattegrond, in de kadastrale leggers vermeld als huis. Ten oosten staat een kleiner volume (vermoedelijk nutsgebouwtje). Beide volumes worden behouden bij de bouw van de nieuwe woning tussen de bestaande vleugels. De westelijke vleugel wordt geïntegreerd in het nieuwe gebouw. De oostelijke vleugel wordt uitgebreid.
In 1908 wordt de oostelijke vleugel verbonden met het woonhuis en wordt in de leggers vermeld als magazijn.

Dieperin gelegen burgerhuis, aan de straat afgezet door fraai smeedijzeren hek geritmeerd door slanke pijlers bekroond door vazen waartussen ijzeren spijlen bekroond door vergulde pijlpunten. Woonhuis geflankeerd door twee lagere dwars op de straat ingeplante vleugels rond binnenkoer.

Dubbelhuis van 1858 van vijf traveeën en twee bouwlagen onder gemansardeerd leien schilddak. Centrale dakkapel met voluten en bekroond door gebogen fronton.
Bepleisterde en beschilderde neoclassicistische lijstgevel horizontaal benadrukt door de schijnvoegen, fries met rechthoekige spiegels, doorgetrokken arduinen onderdorpels en druiplijst. Geblokte arduinen plint. Rechthoekige geprofileerde vensters met afgeronde bovenhoeken. Op de bovenverdieping met borstwering met rozetten. Benedenvensters met persiennes. Benadrukt portaal met deels beglaasde en getraliede deur in arduinen omlijsting onder eenvoudig entablement. Bordes van drie treden. Links, lagere deurtravee, die naar de keuken leidt. Vermoedelijk voormalige dienstingang.
Eenvoudige bakstenen achtergevel met witgeschilderd parement. Licht getoogde vensters, beluikt op de begane grond.
Rechts (noorden) lager aanpalende vleugel van één bouwlaag die de keuken huisvest.
Aansluitend paardenstal met fraaie bakstenen vloer in visgraatmotief.
Interieur. Traditionele dubbelhuisplattegrond met centrale gang geflankeerd door salons. Het als gesamtkunstwerk opgevatte interieur valt op door de gaaf bewaarde aankleding cf. schilderingen, behangpapier, ... .

Rechts van het woonhuis lagere deurtravee vermoedelijk opgetrokken in 1908 om het toenmalige magazijn te verbinden met woonhuis. Nu geeft deze deur toegang tot het als woning ingerichte magazijn. (Interieur kon niet bezocht worden).
Verankerde baksteenbouw onder schilddak van Vlaamse pannen. Twee recent aangebrachte garagepoorten onder ijzeren I-balk. Boven de rechterpoort korfbogige ontlastingsboog die verwijst naar de oorspronkelijke muuropening. Onder de gootlijst twee halfronde vensters met waaiervormige roedeverdeling.

De noordelijke vleugel (links van het woonhuis), wordt reeds op het primitief kadasterplan weergegeven als woning. Thans staat de woning leeg. Verankerde, witgeschilderde baksteenbouw onder pannen schilddak. De erfgevel wordt gekenmerkt door toegemetste rondbogige muuropeningen. Tuingevel van vijf traveeën eveneens gekenmerkt door bouwsporen zie de toegemetste rondbogige muuropening. Aangepaste straatgevel zie bepleistering. Links, muur met poortdoorgang met arduinen schampstenen. Pijlers bekroond door bolornament.

Deels behouden interieur onder meer voormalige keuken met arduinen gootsteen met handpomp, de zwarte natuurstenen vloer en de houten wandkast met centraal eenvoudige marmeren schouwmantel.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, primitief plan (1835); mutatieschetsen 207 (1858/schets 6, 1902/schets 4, 1908/schets 2, 1957/schets 23); legger 212 (artikelnrs. 10, 71 en 289).

Auteurs: Callens, Toon; Van den Mooter, Maarten; De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline