Gasthof den Engel

Beschrijving

Voormalig gasthof "den Engel". Langgestrekte hoeve, schuin ingeplant ten opzichte van de rooilijn, op grotendeels omhaagd terrein, met moestuin ten zuiden.

Woonhuis van drie traveeën en aansluitend lager stal-schuurgedeelte, eveneens drie traveeën onder zadeldaken (respectievelijk mechanische en Vlaamse pannen), van 1786 (zie jaartal schouw linker zijgevel). Rechts naast de schuur bevond zich eertijds de paardenstal. Verankerde baksteenbouw van één bouwlaag op gecementeerde plint. Woning met betraliede en beluikte segmentboogvensters, arduinen dorpels. Korfboogdeur in zandstenen omlijsting met kwarthol beloop; diamantkopsluitsteen en -imposten; bekronende waterlijst met gekrulde uiteinden. Gecementeerde fries. Links zijtuitgevel in top gemarkeerd door rechthoekige en steekbogige muuropeningen met arduinen dorpels; twee blinde oculi in omlijsting van gesinterde baksteen; jaartal 1786 in dito omlijsting op schouw. Achtergevel met gelijkaardige vensters als in voorgevel; rechthoekige deur met lateiconsoles en steekbogig bovenlicht. Bewaarde balkenlaag en indeling.

Stal en schuur met rechthoekige muuropeningen onder houten latei; ten zuidwesten aangebouwd varkenshok en overdekte mestput onder lessenaarsdak (Vlaamse en mechanische pannen). Rechts zijgevel met verscheidene bouwnaden, sporen van muurvlechtingen en gedichte rechthoekige muuropeningen.

• Zo was ... Berlaar, Antwerpen, 1974, nummer 63.