De werkgelegenheid, geboden door de fabrieken aan de vaart (doorgetrokken tot Antwerpen in 1863-1874), trok vele werkzoekenden naar het landelijke gehucht den Hout. In 1935 werd aan Vaartstraat nummer 5, naar ontwerp van architect R. Van Steenbergen senior, een noodkerk opgericht, die nu dienst doet als parochiezaal; het gehucht telde toen 1200 inwoners; de pastorie, Vaartstraat nummer 7 van 1937-1938 naar ontwerp van van dezelfde architect, is heden bibliotheek, vergaderlokaal en conciërgewoning.
Op 2 oktober 1946 werd de vroegere kapelanie tot parochie verheven. In 1962 - de parochie telde toen 2100 inwoners - werden door architect R. Van Steenbergen senior plannen gemaakt voor de bouw van een nieuwe kerk aan de Schransdriesstraat, juist naast de gemeenteschool; de uitvoering dateert van 1966-1968 (1 april 1967 eerstesteenlegging, 5 september 1968 inwijding, zie gedenkstenen inkomhal).
Complex samengesteld uit balkvormige volumes, namelijk het eigenlijke kerkgebouw met koor naar het westen, een lagere aansluitende, naar de straat toe verlengde zuidvleugel met sacristie, weekkapel, binnentuin, fietsenloods en een 30 meter hoge campanile aan de zuidoostzijde. Betonnen skelet met witgeel bakstenen parement; de voorgevel is met uitzondering van de rechthoekige deuren op de begane grond, volledig ingevuld met gekleurd glas in lood, uitgevoerd door glazenier Jos Van Beeck (Mechelen). Rechthoekige stalen ramen. Sober interieur met zichtbare overspanningsbalken, een koorwand in siermetselwerk, beglaasde zijwanden ter hoogte van het koor en glasstroken boven de met grenen planken afgewerkte wanden van het schip. Boven het massief natuurstenen altaar, gesmeed plaatijzeren kruis naar ontwerp van Jhan Paulussen.
- DE JONGH H., Historiek van kerk en parochie van Beerse-Den Hout, in De Vlierbes, V, 1983, p. 7-85.
- GEERTS J., Bijdrage tot de Geschiedenis van Beerse. Onze Historische Gebouwen, p. 49-54.