Architectenwoning Mesmaekers

Beschrijving

Twee enkelhuizen in spiegelbeeld, zogenaamd "Mesmaekers", elk drie traveeën en drie bouwlagen op verhoogde begane grond, onder zadeldak (nok parallel aan de straat, mechanische pannen); eclectische stijl, 1909, naar ontwerp van architect J. Taeymans.

Lijstgevels, met kleine varianten in opbouw en versiering, met parement van witte verglaasde baksteen, afgewisseld met dito blauwe bandjes naast constructieve en decoratieve onderdelen van natuursteen.

Meest opvallend zijn de zware erkers en de sgraffitoversiering in het fries, vooral goed bewaard op nummer 39. Rechthoekige muuropeningen onder gietijzeren I-balk met rozetvormige bevestigingsbouten; houten vleugeldeuren met reliëfglas en smeedwerk.

• DE BONT Y., 100 jaar wonen in Turnhout, Architectuur van 1895 tot 1995, Zellik, 1995, p. 26, 112.

Auteurs :  De Sadeleer, Sibylle, Plomteux, Greet