Stortbaden, kleedzaal en fietsenbergplaats van de mijn

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Maasmechelen
Deelgemeente Eisden
Straat Zetellaan
Locatie Zetellaan 72-74, Maasmechelen (Limburg)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Maasmechelen (adrescontroles: 12-06-2007 - 12-06-2007).
  • Inventarisatie Maasmechelen (geografische inventarisatie: 01-01-1996 - 31-12-1996).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Stortbaden, kleedzaal en fietsenbergplaats van de mijn

Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018.

is deel van de vaststelling als bouwkundig erfgoed Steenkoolmijn van Eisden

Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018.

is deel van de bescherming als monument Steenkoolmijn van Eisden: zijgevel badzaal en uitbreiding hoofdburelen

Deze bescherming is geldig sinds 26-05-1997.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Een eerste gedeelte van het wasgebouw wordt opgetrokken in 1922 (eerste traveën aan westzijde). De rest van het gebouw wordt in dezelfde stijl voltooid. Het is thans gelegen tussen het hoofdgebouw en de burelen "Exploitatie", met de ingang naar het zuiden. Het bevatte 140 douches, 1.200 kleerkastjes, badkamers voor de ingenieurs en douches voor de porions. In 1988 bevond het gebouw zich nog in zijn oorspronkelijke staat, thans is het gedeeltelijk afgebroken.

Bakstenen gebouw van dertien traveeën en één bouwlaag op souterrain. Zaagdak met glazen wanden aan de oostzijde. De zuidgevel is opgevat als façade: gecementeerde plint, baksteenpilasters tussen de traveeën, een attiek met panelenmotief verbergt de dakconstructie. Rechthoekige vensters in het souterrain, grote rondboogvensters met geprofileerde, bakstenen omlijsting en metalen roedeverdeling voor de verdieping. De vijfde travee van links is opgevat als portaal: de attiek is hier voorzien van een rondboogfronton tussen twee gecementeerde pijlers; de eigenlijke toegang echter is via het soutterrain en leidt naar de fietsenbergplaats. De achtergevel heeft een zeer sobere afwerking. Een passerelle loopt van de middentravee van de achtergevel noordwaarts naar de schachten.

Interieur: de fietsenbergplaats is overdekt door middel van bakstenen troggewelfjes tussen metalen balken, gedragen door metalen kolommen. De dakconstructie wordt gedragen door metalen spanten op dito kolommen; metalen trappartijen. De douches zijn bakstenen constructies afgewerkt met geglazuurde baksteen.

Bron: Schlusmans F. 1996: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kantons Bilzen - Maasmechelen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N3, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Schlusmans, Frieda

Datum tekst: 1996

Relaties

maakt deel uit van Steenkoolmijn van Eisden

Zetellaan 24-100 (Maasmechelen)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.