erfgoedobject

Schachtbokken van de mijn

bouwkundig element
ID: 1212   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/1212

Juridische gevolgen

Beschrijving

Schachtbokken met hun respectieve losvloeren. Schachtbok I, boven de zogenaamde Puits de la Reine, naar het bezoek van koningin Elizabeth ter plaatse in 1922, was in 1921 volledig klaar; hij is 45 meter hoog en het schachtwiel bevindt zich op 34,5 meter hoogte. De losvloerinstallatie rond de schacht wordt uitgebouwd vanaf eind 1922. Schachtbok II dateert van 1926.

In tegenstelling tot de metalen schachtbokken van de andere Belgische zetels zijn deze van Eisden opgetrokken in beton; het gebruik van beton liet een fijnere bouwstructuur toe en was goedkoper, maar star en niet aanpasbaar bij verzakkingen, zoals in de loop der jaren bleek. Elke schachtbok is voorzien van twee boven elkaar gelegen losvloeren; betonskeletten waartussen metalen structuren, waaraan de gofplaten wanden zijn bevestigd.

Een netwerk van paserellen verbinden de losvloeren met elkaar en met de kolenwasserij. Deze passerellen zijn thans allemaal verdwenen.


Bron     : Schlusmans F. 1996: Inventaris van het cultuurbezit in BelgiĆ«, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kantons Bilzen - Maasmechelen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N3, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Schlusmans, Frieda
Datum  : 1996


Relaties

  • Is deel van
    Steenkoolmijn van Eisden

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Schachtbokken van de mijn [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/1212 (Geraadpleegd op 22-10-2020)