Winkelhuis in eclectische stijl

Beschrijving

Winkelhuis van twee traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nokrichting parallel aan de straat, mechanische pannen), gebouwd circa 1910 naar ontwerp van A. Vander Heyden, in eclectische stijl.

Bakstenen lijstgevel met knipvoegen op arduinen plint; gecementeerde en beschilderde onderdelen en verwerking van verglaasde baksteen; houten kroon- en tandlijst op klossen.

Op tweede bouwlaag uitspringende venstertravee met rechthoekige deurvensters onder ijzeren latei en blind boogveld met sgraffito; balkons met decoratieve, ijzeren leuning op consoles.

• Stadsarchief Turnhout, Bouwaanvragen, 1910, dossier 85.

Auteurs: Plomteux, Greet; De Sadeleer, Sibylle

Aanvullende informatie

Uit archiefonderzoek is gebleken dat de polychrome sgraffito-decoraties in art nouveau ontworpen zijn door de Brusselse decorateur-entrepreneur Paul Cauchie en werden uitgevoerd door zijn atelier. In de publiciteitsbrochures van Atelier Paul Cauchie staat “rue du Moulin”. Hoogstwaarschijnlijk betreft het nummer 29, een winkelhuis gebouwd naar ontwerp van ingenieur-architect Adolphe Vander Heyden in opdracht van de heer Fr. Driesen.

Het betreft twee sgraffito-panelen in de blinde boogvelden boven de ramen van de tweede bouwlaag. De lijntekeningen van de sgraffiti zijn symmetrisch opgebouwd met gestileerde florale motieven, arabesken en pastilles. De tekening van het kleinste ontwerp is identiek aan het centrale deel van het grootste ontwerp dat aan beide kanten verder is uitgewerkt. Typische elementen van ontwerper Paul Cauchie zijn de circulaire motieven die telkens voorkomen in allerlei variaties zoals gestileerde bloemen en het windroosmotief. Ook het kleurenpalet van Cauchie is herkenbaar, met diverse tinten rood op de okerkleurige toplaag en details in wit en goud. De sgraffiti zijn omgeven door een kader in dezelfde kleuren.

• Archief Cauchiehuis Brussel, Publiciteitsfolder van Paul Cauchie, s.d.
  • Stadsarchief Turnhout, Bouwdossiers, #1910/4716.
  • ARIJS H. 2016: De Cauchie-stijl: een kunsthistorische analyse van de Brusselse sgraffiti van het Cauchie-atelier, Bulletin van het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium, 34/2013-2015, Brussel, 227-272.
  • ARIJS H. 2011: Paul Cauchie (1875-1952): tussen feit en fictie, onuitgegeven masterproef, Vrije Universiteit Brussel, bijlage 4: prospectus, 14-25.
  • VAN RAVESTYN A. 2018: Decoratieve elementen in Turnhoutse gevels, 1890-1940, tegeltableaus en sgraffiti in bebouwd erfgoed tijdens de Art nouveau en het Interbellum, onuitgegeven masterproef, Universiteit Antwerpen, 70-72.
  • SEGERS F. 2004: Art nouveau in Turnhout, onuitgegeven licentiaatsverhandeling, Universiteit Gent.