Tegenover en horende bij het rijkswachtgebouw bevindt zich een tuinwijk met 22 rijkswachtershuizen. Dit geheel werd na de heraanleg van de laan in 1936-1937 en de slechting van de wallen op het voormalige Bastion IV gerealiseerd. De bouw van het geheel werd in 1938 kadastraal genoteerd, wat bevestigt dat deze tuinwijk als een totaalplan werd ontworpen. De rijkswachterhuizen bevinden zich op een omhaagd, ommuurd en beveiligd terrein dat enkel via de Leopoldlaan toegankelijk is. De woningen zijn nog steeds bewoond door rijkswachters, thans leden van de federale politie en hun gezinnen. De tuinwijk is functioneel en volgens de tuinwijkgedachte ontworpen. Elk vrijstaand bouwblok bestaat uit tweegezinswoningen met bijhorende tuin die op regelmatige afstand van elkaar zijn ingeplant rond een centraal aangelegd pleintje, dat onder meer als speelplaats dienst doet, 22 identieke woningen in baksteenbouw onder een tentdak, in villastijl. Het gevelontwerp wordt verlevendigd door de verspringende gevels die oplopen in geknikte voorpuntgevels. De decoratieve afwerking met wit beschilderde banden, hoekblokken en geveltoppen zorgen voor een speels accent. De rechthoekige vensters zijn als twee- en drielichten uitgewerkt en het schrijnwerk werd intussen vernieuwd.
De aanleg met bijhorende tuinen rond een centraal plein, dat als ontmoetings- en ontspanningsplaats fungeert, is typerend voor een tuinwijk.
Archief Rijkswacht Dendermonde, Historische nota door A. Stroobants.
STROOBANTS A. 1995: Leven achter tralies. De Dendermondse gevangenis, Dendermonde.
Bron: BOGAERT C., DUCHÊNE H., LANCLUS K. & VERBEECK M. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Berlare, Buggenhout, Lebbeke, Waasmunster, Hamme en Zele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20n, onuitgegeven werkdocumenten. Auteurs: Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena Datum: De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)