Hakhoutstoven van wintereik op Kruisberg

inventaris landschappelijk erfgoed \ houtige beplanting met erfgoedwaarde

Deelgemeente Gruitrode
Straat
Locatie Gruitrode (Meeuwen-Gruitrode)

• Inventarisatie Houtige Beplantingen (2005 - 2013).

Beschrijving

De Kruisberg (Kijktorenberg) is een landduin gelegen op de grens tussen Meeuwen en Opglabbeek. De landduin is begroeid met grove den, zomer- en wintereik. De wintereiken hakhoutstoven zijn markante elementen in het landschap. Het betreft hier een autochtone populatie van wintereik (Quercus petraea) waardoor het gebied vanzelfsprekend een grote dendrologische waarde heeft. Deze wintereiken hakhoutstoven, in de volksmond ook 'winterstoven' of 'strubben' genoemd, zouden zijn aangeplant om het stuiven van het zand te beperken.

Auteurs: Van der Linden, Geert