Voortuin van een herenboerenhuis

Beschrijving

Deels omhaagde, deels ommuurde voortuin met plattegrond uitlopend op een apsis, ingeschreven in de scherpe straathoek en voorzien van drie hekken, horend bij een neoclassicistisch herenboerenhuis uit het midden van de 19de eeuw met boerderijgebouwen in vakwerk.

De voortuin is merkwaardig omwille van de classicistische plattegrond, – een rechthoek uitlopend op een apsis – mooi ingeschreven in de scherpe hoek gevormd door de Gelindenstraat, de Kloosterstraat en een naamloze landweg naar de inrijpoort van het boerenerf. Het rechthoekige gedeelte is ommuurd en de lage bakstenen muren sluiten via twee symmetrisch geplaatste hekjes aan op de twee bijgebouwen onder lessenaardak die het boerenburgerhuis in neoclassicistische stijl uit midden 19de eeuw flankeren. De apsisvorm is begrensd door een gesnoeide haag van gele kornoelje, frequent voorkomend in deze streek. Het centraal geplaatst poorthekje uit de late 19de eeuw is gevat tussen twee gekanneleerde zuilen van gietijzer met gepunte bolbekroning (één ontbreekt) en heeft stijl- en regelwerk van vierkant smeedwerk, een klimmend beloop naar de makelaar, stijlen met siervaasje (één ontbreekt), spijlen met geajoureerde punten, scherpe onderspijlen en liggende voluten. Een gebetonneerd tuinpad leidt naar de voordeur en verdeelt de nu verwaarloosde tuin in twee helften. Een oude leiboom van pruim en een oude buxus blijven over.

Auteurs: De Maegd, Christiane; Van den Broeck, Myriam