Parkje van een buitenhuis uit 1903

Bomenrijk parkje bij een voormalig buitenhuis uit 1903, nu in drie eigendommen gesplitst.

Het parkje hoort bij een villa uit 1903 gebouwd in 'Normandische' stijl; de lette­rs A.V. in de windwij­zer van de toren zouden naar ver­luidt naar de bouwheer verwijzen die het goed als buitenhuis liet optrekken. Sedert 1960 is de aanvankelijk erg ­ruime kavel in meer­dere eigen­dommen verdeeld. Aanvan­kelijk bestond het uit een grasveld bij het huis, een rondweg als wandeling, achter aan vijvers, het geheel omzoomd door een brede rand van bomen. De stafkaart van 1939 (terreinopname 1933) geeft een mooi beeld van de oorspronkelijke toestand: het parkje strekt zich uit ten noorden van de villa en haar bijgebouw, heeft een oprit ten oosten en één ten westen, die achter de constructies samenko­men en een rondweg vormen met een pad naar de vijver. Het centraal grasveld heeft een bomengordel met een open zichtas naar het noordoosten.

Bomen
(Het cijfer tussen haakjes geeft de staomtrek op 150 cm hoogte weer.)

In de oostelijke kavel voorkomende soorten: Ame­rikaanse vogel­kers (Prunus serotina) als onderbegroei­ing, groepje van zeven bruine beuken (Fagus sylvatica 'Atropunicea'), gewone catalpa (Catalpa bignonioides), gewone beuk (Fagus sylvatica), gewone esdoorn (Acer pseudoplatanus), Hollandse linde (Tilia x vulgaris), kleinbladige linde (Tilia cordata), een mooie Magnolia x soulangeana, Noorse esdoorn (Acer platanoides), grootbladige hulst met geelge­rand blad (Ilex x altaclarensis 'Golden King'), tam­me kas­tanje (Castanea sativa), zil­ver­inde (Tilia tomentosa), zomereik (Quercus robur). Naaldbomen in een kring opgesteld met nordmann zilverspar (Abies nordmanniana), fijne spar (Picea abies) en Californische schijncipres (Chamaecyparis lawso­niana) (280 cm aan de voet). Zeer mooie Noorse esdoorn (Acer platanoides) (270 cm), treur­berk (Betula pen­dula 'Youn­gii') (111 cm), tamme kastanje (342 cm), Californische schijn­cipres (160 cm), Sawaraschijncipres (Chamaecyparis pisifera) (134 cm), zeer mooi exem­plaar bruine beuk (280, 388 cm vork op 3 meter), gewone beuk (337 cm), goudlork (Pseudo­arix amabilis) (140 cm), Ameri­kaanse eik (Quer­cus rubra) (170 cm).

De westelijke kavel is minder bomenrijk maar uit­gestrekter (3.50 hectare) en heeft ach­teraan twee vijvers en een sparren­plan­tage. Veel Amerikaanse eik, ge­wone en bruine beuk, Hollandse linde (Tilia x vulgaris), moe­raseik (Quercus palustris), gewone taxus (Taxus baccata), gele treurwilg (Salix x sepulchralis 'Tristis'), en een mooi exemplaar van Noorse es­doorn (409 cm).

De kavel aan de Paddenhoekstraat kon niet worden bezocht.

Auteurs: De Maegd, Christiane; van den Bossche, Herman