Hoeve Molenhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Molenhuis

Beschrijving

Hoeve met losstaande bestanddelen, uit het vierde kwart van de 18de eeuw en de eerste helft van de 20ste eeuw. Gelegen op enige afstand van de straat tussen verkaveling Kleine Landeigendom "De Kievit" van circa 1970 met alleenstaande landhuisjes. Bestaande uit rechthoekig woonstalhuis (nok parallel aan de straat) uit het vierde kwart van de 18de eeuw, rechthoekige langsschuur (nok loodrecht op de straat) uit het vierde kwart van de 18de eeuw (?) tot de 19de eeuw aan zuidoostzijde en bakhuis (nok loodrecht op de straat) uit de 19de eeuw(?)tot eerste helft van de 20ste eeuw aan oostzijde.

Aan westzijde van woonstalhuis aantal linden en overblijfsel dennenbos en weiland aan oostzijde. In 1446 kwam de Sint-Bernardsabdij van Hemiksem volledig in bezit van de houten molen. Molen opgericht na 1240 en voor eerst vermeld in 1260; door storm verwoest in 1606. Oorspronkelijk molenhuis lag iets ten noorden van huidig gebouw, op gehucht "De Kievit", en kwam slechts in 1543 in bezit van de abdij. Oud molenhuis in 1790 gesloopt en vervangen door het huidig gebouw. Molen en molenhuis aangeslagen tijdens Franse Revolutie en verkocht in 1797. Houten molen voor afbraak verkocht in 1971.

Woonstalhuis met westelijke voorgevel van negen traveeën - woonhuis van vijf traveeën - en één bouwlaag onder zadeldak (Vlaamse pannen), jaartal 1790 in bovenlicht en gevelsteen naast deur met vermelding "BWD Provisor 1790". Verankerde baksteenbouw op gecementeerde plint, enkele hoekblokken van zandsteen, getrapte en bepleisterde fries onder daklijst. Deurtravee verhoogd met rechthoekig laadluik onder zadeldak. Beluikte rechthoekige vensters met arduinen dorpels, ontlastingsbogen. Rechthoekige deuren met bovenlicht en arduinen dorpels. Westelijke deur met fraaie ijzeren roedeverdeling en datering in bovenlicht.

Stallinggedeelte met gedichte en gewijzigde rechthoekige muuropeningen. Rechthoekige bakstenen langsschuur onder zadeldak (Vlaamse pannen) met aanbouwsels onder meer wagenhuis bij noord- en zuidgevels. Rechthoekige poorten met houten lateien. Deels origineel gebint. Rechthoekig bakhuis onder zadeldak (Vlaamse pannen) met vierkant aanbouwsel onder zadeldak (Vlaamse pannen) bij zuidgevel. In de 20ste eeuw (?) verbouwd tot kleine woning. Rechthoekige en getoogde muuropeningen met houten lateien.

• PEETERS L. en BOLCKMANS J., De molen van Zoersel, in Oudheid en Kunst. Algemeen tijdschrift voor Kempische geschiedenis uitgegeven door de Geschied- en Oudheidkundige kring voor Brecht en omstreken, jg. XLII, 1959, afl. 1-3, p. 59-115.
  • S.N., Dossier: het molenhuis en omgeving, Heemkundige Kring Zoersel, januari 1980 (onuitgegeven).
  • S.N., Heemkunde: het molenhuis te Zoersel, in Milieukrant, v.z.w. Hart van de Kempen, zomernummer 1977, p. 26-28.

Auteurs: Wylleman, Linda