Hoeve Iepjeshof

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Iepjeshof

Beschrijving

Zogenaamd "Iepjeshof". Oorspronkelijk omwalde hoeve met losse bestanddelen onder zadeldaken rondom onverhard erf met vaalt; gebetonneerde stoep voor het boerenhuis. Ten oosten, rest van omwalling. Korte, onverharde erfoprit. Inplanting ten oosten van de Neerloopbeek. Ten zuiden, boerenhuis met een gedichte deurtravee links + drie traveeën + een opkamertravee rechts en één bouwlaag onder licht gebogen zadeldak (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen) met kort overstekende dakrand. In kern opklimmend tot de 18de eeuw (?) met aanpassingen uit 19de en 20ste eeuw volgens bouwnaad links van opkamer en nieuwe muuropeningen. Verankerde, witgekalkte baksteenbouw op gepikte plint met rechthoekige kelderopening, voorzien van getralied kozijn, onder de opkamer. Beluikt rechthoekig opkamervenster met kozijn (19de eeuw). Getoogde deur met bordes. Soortgelijke achtergevel. Rechter zijgevel met aandak afgewerkt met muurvlechtingen. Beluikte rechthoekige vensters onder gecementeerde latei; kozijnen met kleine roedeverdeling. Twee beluikte getoogde zoldervensters. Links, in het verlengde aanleunende stalvleugel van vier traveeën onder lager zadeldak (pannen).

Ten noorden, links stalvleugel van twee traveeën met aanleunende dwarsschuur rechts verbouwd tot stal; zadeldaken (nok parallel aan het boerenhuis, golfplaten) met overstekende dakrand op houten modillons en gebogen bij stal; te situeren in het vierde kwart van de 18de eeuw. Vermoedelijk versteende dwarsschuur; zijgevels met aandaken afgewerkt met muurvlechtingen.

Deels vernieuwd krukgebint van vijf traveeën; ankerbalkgebint voor de tasruimte. Ten westen, recente varkensstal en loods. Alleenstaand 19de-eeuws bakhuis achter het boerenhuis.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi