is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Klooster Sancta Maria
Deze vaststelling is geldig sinds
is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Klooster Sancta Maria
Deze vaststelling was geldig van tot
Deze congregatie ontstond uit de zondagse vergadering uit eind 18de eeuw, die zich bekommerde om de ziekenzorg en het onderwijs. Het naast de kerk gelegen convent zogenaamd Berg van Calvaer groeide in de 19de eeuw uit tot een bloeiende instelling met scholen en pensionaat. Kloostergebouwen beschadigd tijdens de Tweede Wereldoorlog bij het vernietigen van de brug over het kanaal.
Huidig klooster van 1966-1968 naar ontwerp van architect J. Evrard, aansluitend bij de gebouwen van de gelijknamige school, ingeplant ten noorden van de kerk in het bouwblok tussen Kerk- en August Van Landeghemstraat.
Bewaarde neoclassicistische, rechthoekige, éénbeukige kapel van zes traveeën en één bouwlaag onder leien zadeldak, van 1853; in 1894 verfraaid met kleurige glas-in-loodramen. Baksteenbouw met gebruik van gesinterde steen voor omlijstingen, dak- en waterlijsten. Straatgevel geritmeerd door gevelhoge rechthoekige nissen onder gelede architraaf en blind fries. Rondboogvensters met omlopende waterlijsten van gesinterde steen. Uiterste travee met blinde rondboognisjes. Sporen van gedichte rechthoekige deur in rechter travee.
Bepleisterd en beschilderd interieur geritmeerd door Korinthische pilasters onder omlopend hoofdgestel met gelede architraaf, blinde fries en kroonlijst op voluutconsoles; donkerblauw geschilderd tongewelf. Halfrond koor. Glas-in-loodramen met heiligenfiguren.
Bron: KENNES H., PLOMTEUX G. & STEYAERT R. 1995: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Mechelen, Kanton Mechelen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 13n2, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Steyaert, Rita
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
De kloosterzusters verhuisden naar de voorzijde van de Sancta Mariaschool in de aangrenzende Kerkstraat. Het klooster wordt anno 2017 gebruikt als parochiesecretariaat en ontmoetingscentrum voor de centrumparochies van Willebroek. In de kloosterkapel gaan nog steeds vieringen door. Op de bovenverdiepingen werden zes appartementen ingebracht.