Kasteel De Kraag

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kasteel De Kraag

Beschrijving

Kasteel genoemd naar de kreek of het wiel De Kraghe, een overblijfsel van de dijkdoorbraak van 1569, gelegen aan de overkant van het kanaal. Classicistisch kasteel dat naar verluidt zou opklimmen tot 1756, aangepast in de 20ste eeuw, onder meer naar ontwerp van 1929 met de wijziging van de binnenindeling (inrichting tot casino voor werknemers van A.S.E.D. - Ammoniaque Synthétique et dérivés) en de vergroting met een erker (achteraan) en de dakverdieping Ten westen vroeger kasteelpark (zie Ferrariskaart), heden openbaar park Den Blijk met vijver en rest van de voormalige ijskelder.

Het kasteel kende verscheidene bestemmingen onder meer als jeneverstokerij, tehuis voor arbeiders (A.S.E.D.) en brouwerij; benedenverdieping heden ingericht als kantoor.

Gecementeerd complex met hoofdgebouw van vijf traveeën en drie bouwlagen en lage aansluitende bijgebouwen ten noorden. Kasteel met dubbelhuisopstand, lijstgevels met verkleinende ordonnantie en krulspie-ankers, geprofileerde daklijst en houten kroonlijst op klossen, leien mansardedak (nok parallel aan de straat). Rechthoekige muuropeningen en getoogde dakvensters. Achtergevel met middenrisaliet onder driehoekig fronton en uitspringend aanbouwsel (zie bouwaanvraag met jaartal 1929) van drie traveeën en één bouwlaag met bekronende balustrade.

Ten noorden aansluitende lage bijgebouwen onder pannen zadeldaken (nok parallel aan de straat) met schijnvoegen. Ouder (?) verankerd deel van vijf traveeën met ovale vensters met roedeverdeling, derde travee met licht risaliet en gedrukte rondboogpoort met diamantkopsluitsteen en imposten; aan tuinzijde eenvoudige rondboogdoorgang. Iets breder uitspringend noordelijk deel van acht traveeën met rechthoekige vensters met afgeronde bovenhoeken. Aan tuinzijde: twee evenwijdige, later aangebouwde bakstenen magazijnen onder pannen zadeldaken. In de tuin grote beuk van naar verluidt meer dan 300 jaar.

Woonhuis met bewaarde kelders met gedrukt rondbooggewelf.

• Gemeente-archief Willebroek, Bouwingen, 1930, nummer 7.