erfgoedobject

Kapel Heilig Hart

bouwkundig element
ID: 17743   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/17743

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kapel Heilig Hart
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

  • is aangeduid als beschermd monument Kapel Heilig Hart
    Deze bescherming is geldig sinds 11-06-2004

Beschrijving

Op de hoek van de Vredegerechtstraat en Bergendriesstraat staat een neogotisch kapelletje, dat samen met het domein van het Kasteeltje van Duyse is geconcipieerd, naar ontwerp van architect Stephane Mortier.

In 1941 werd de bidkapel na onteigening om verkeerstechnische redenen 6 meter achteruit geplaatst en bovendien 1/8ste gedraaid. Het gebouwtje vormt nu als het ware een hoekpunt ter hoogte van het huidig kruispunt.

De in 1893 opgetrokken bakstenen kapel op een arduinen plint heeft een achtzijdig grondplan. De hoeken worden gemarkeerd door hoeksteunberen De octogonale constructie wordt afgedekt met een piramidaal dak, dat belegd is met grijze leien in sierverband en een lichte dakoversteek vertoont. De kapel is bekroond met een smeedijzeren kruis.

Interieur

Sober interieur met bepleisterde muren. De achtzijdige binnenruimte meet 2,50 meter tussen de muurvlakken. De acht zijden meten elk 1,10 meter. Aan de muurzijde tegenover de toegangsdeur staat een zuilensokkel met een votief beeld. De sokkel staat op drie cirkelvormige treden. Het geheel is ingewerkt in een versierde nis achter het beeld en wordt vooraan afgesloten door een dubbel draaiend smeedijzeren hekken. De bovenrand van het hekken is afgewerkt met kaarsenhouders op alternerende hoogte en met drielobmotieven en rosaces op getorste staven. Ter hoogte van het votiefbeeld hangt aan het hekken een speciaal ontworpen offerblok "ter ere van het Heilig Hart". De bevloering is kunstig uitgevoerd met vierkante geglazuurde tegels, afwisselend in zwart en rood gelegd in een doolhofpatroon en diagonaal georiƫnteerd vanuit het centrum. De spitsboogramen zijn voorzien van glasramen en worden afgeschermd door een staafwerk met een leliemotief bekroond. Er zijn twee dubbele toegangsdeuren met blinde bovenlichten of timpanen (eertijds beschilderd). De geprofileerde plankenbekleding bezit hang- en sluitwerk in kunstig gesmeed zwart geschilderd ijzer.


Bron     : Onroerend Erfgoed, Digitaal beschermingsdossier 4.001/40000/D2284.1, Vredegerecht en Heilig Hartkapelletje
Auteurs :  Wylleman, Linda
Datum  : 2004


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Kapel Heilig Hart [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/17743 (Geraadpleegd op 02-06-2020)