Station Willebroek

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Antwerpen
Gemeente Willebroek
Deelgemeente Willebroek
Straat Stationsplein
Locatie Stationsplein 1, Willebroek (Antwerpen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Willebroek (adrescontroles: 27-07-2007 - 27-07-2007).
  • Inventarisatie Willebroek (geografische inventarisatie: 01-01-1995 - 31-12-1995).
Links

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Station Willebroek

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

is beschermd als monument Stationsgebouw Willebroek

Deze bescherming is geldig sinds 02-09-1987.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Eclectisch stationsgebouw naar ontwerp van 1911 opgericht in 1913-1914, aanvankelijk met nevenfunctie als telegraafrelais, zie de na de Tweede Wereldoorlog (1963) gesloopte telegraaftoren.

Tegen de verhoogde spoorwegberm aangebouwde, baksteenbouw van één bouwlaag met zichtbare kelderverdieping van breuksteen aan de pleinzijde (zie hoogteverschil); complexe, overkragende leien bedaking, gebruik van arduin voor muurbanden, sluitstenen en dorpels. Rechthoekige en rondbogige muuropeningen. IJzeren luifel aan perronzijde. Toegang via de aan de oostzijde aangebouwde hal met stenen trap.

Intact en merkwaardig interieur in eclectische stijl. Lokettenhal met granito-vloer, bepleisterde en beschilderde muren met neoclassicistische stucdecoratie en houten cassettenplafond op sierlijke consoles. Loketten opgevat als een opengewerkte houten kast in neorenaissancestijl, hogerop geklonken, ijzeren verbindingsbrug met leuningen in een strakke art-nouveaustijl. Deze brug vormde eertijds de verbinding tussen de zolder (boven wachtzaal) en de telegraaftoren met tegenover elkaar liggende deuren in neorenaissanceomlijsting. Wachtzaal met vaste banken en houten cassettenplafond.

  • PEPERMANS G., De spoorweg Mechelen-Terneuzen, in Jaarboek Vereniging voor heemkunde in Klein Brabant v.z.w., XIII, 1978, p. 2-34.

Bron: Kennes H., Plomteux G. & Steyaert R. 1995: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Mechelen, Kanton Mechelen, Bouwen door de eeuwen heen in in Vlaanderen 13N2, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Steyaert, Rita

Datum tekst: 1995

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Stationsplein

Stationsplein (Willebroek)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.