Wolweverij E. Van Ceulebroeck

Voormalige wolweverij E. Van Ceulebroeck, heden magazijn van drukkerij Het Volk.

Achter de huizenrij gelegen weverij waarvan de bakstenen gebouwen een onregelmatig rechthoekig gebouw vormen. Volgens kadastergegevens daterend van 1898 en zonder latere uitbreidingen. Eigenlijke weverij achteraan onder raekemdaken (pannen) op ijzeren I-liggers gedragen door gietijzeren kolommen. Toegang gevormd door inspringende poorttravee tussen de machinekamer links en het bureau met magazijn rechts. Lijstgevel met bepleisterde plint en horizontale platte banden. Rondboogpoort met diamantkopsleutel onder blind steekboogvenster met idem sleutel.

Machinekamer: onderkelderd rechthoekig gebouw van één verdieping onder schilddak (nok loodrecht ten opzichte van de straat, pannen). Lijstgevels met hoeklisenen waarop markerende bepleisterde horizontale banden. Voorgevel met drielicht, rechter zijgevel met rondboogvenster en -deur voorzien van langs de gevel opklimmende steektrap (zeven treden) met ijzeren leuning. Rondboognissenrij op kordon onder de houten kroonlijst. Links aansluitend ketelhuis met plat dak. Voorzijde: hoge deurtravee (rondboogdeur) tussen hoeklisenen. Linker zijgevel van drie traveeën met steekboogdeur en twee hooggeplaatste steekboogvensters met ijzeren roedeverdeling. Bewaarde machineketel Pierre Brouchon, Liège, 1897, nummer 593. Ronde bakstenen schoorsteen achter het ketelhuis.

Magazijn met bureau van twee bouwlagen, tien traveeën lang en drie traveeën breed, onder schilddak (nok parallel met de straat, pannen). Verticaal geritmeerde lijstgevel: getoogde vensters per travee ingeschreven in rechthoekig spaarveld. Rechte muizentand tussen de lisenen. Toegang in middelste travee van linker zijgevel.

• Kadasterarchief Oost-Vlaanderen, mutatieschetsen Gent, afdeling IV (Gent), 1898/4.