Brouwerij

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Brouwerij

Beschrijving

Voormalige brouwerij, heden restaurant en feestzaal Ter Toren. Oorspronkelijke gebouwen vanaf 1873 en voornamelijk in vierde kwart 19de eeuw opgetrokken rondom rechthoekige binnenplein (volgens kadastergegevens). Middendeel van de huidige gebouwen aan de straatkant was het aanvankelijk brouwershuis daterend van 1873, vermoedelijk met aan de later toegevoegde gebouwen aangepaste voorgevel.

Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen, onder mansardedak (nok parallel met de straat, leien) voorzien van twee oeils-de-boeuf. Bepleisterde en witgeschilderde lijstgevel, rechts begrensd door pseudopilaster. Arduinen plint doorlopend links over de latere aanbouwsels. Benedenverdieping met horizontale banden onder de dunne puilijst. Steekboogvormige muuropeningen, vensters met arduinen lekdrempels, op bovenverdieping verbonden door cordon. Benedenvensters voorzien van versierde houten rolluikkasten en diamantkop. Bovenvensters in brede geprofileerde omlijstingen verrijkt met stucsluitsteen. Aflijnende kroonlijst.

Uitbreiding links met toren, daterend van 1899. Een weinig hoger opgaande en vooruitspringende bouw van twee traveeën en twee bouwlagen, onder schilddak (nok parallel met de straat, kunstleien) met achtkantige toren van drie geledingen op de overgang tussen beide gevels. Eveneens bepleisterde en witgeschilderde lijstgevel met hetzelfde, doch een hoger venstertype. Begrensd door pseudopilasters. Aflijnende kroonlijst met tandlijstversiering. Toren voorzien van smalle gedichte kijkgaten. Geprofileerde daklijst onder de spits (leien).

Rechts, in 1896 aangebouwd poortgebouw in neotraditionele stijl, onder steil zadeldak (Vlaamse pannen). Met klimop begroeide bak- en natuurstenen lijstgevel met brede steekboogvormige koetspoort en afgelijnd door baksteenfriezen.

Aan de achterzijde naar de tuin geopend binnenplein door sloping van een vroeger bedrijfsgebouw. Rechtervleugel (koetshuis en stallen) daterend van 1874. Linkervleugel opgetrokken in 1899. Gewitte baksteenbouw onder pannen zadeldaken (nok loodrecht op de straat).

Recent uitgevoerde verbouwingen en uitbreidingen voor de feestzaal.

• Kadasterarchief Oost-Vlaanderen, mutatieschetsen Gent, afdeling XII (Gent) en Oostakker, 1873/14, 1874/19, 1896/9, 1899/9.