Herberg De Ploeg

Beschrijving

Het geheel bestaat uit een aan het park gelegen herberg met woning met gaaf bewaarde 18de-eeuwse gedeelten, een ommuurde tuin en een bijgebouw aan Pannestraatzijde.

Het hoofdvolume met nagenoeg rechthoekige plattegrond staat reeds aangeduid op het primitief kadasterplan van 1835. In 1874 wordt het bestaande werkhuis omgebouwd tot woonhuis. In de noordwesthoek van het perceel wordt het nog bestaande werkhuis opgetrokken.

Diephuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen). 19de-eeuws uitzicht, echter oudere 18de-eeuwse kern. Verankerde gele baksteenbouw. Rechthoekige muuropeningen onder bakstenen strek. Vernieuwd houtwerk. Westelijke tuingevel van vijf traveeën. Rechthoekige muuropeningen onder bakstenen strek onder meer enkele aangepast op de benedenverdieping. Behouden 19de-eeuwse kruisramen op de verdieping. Tegen de linkergevel aanleunend 18de-eeuwse woning getypeerd door zijn gaaf bewaarde gevelordonnantie en schrijnwerk. Laag dubbelhuis van één opkamertravee rechts + twee traveeën onder zadeldak (nok parallel aan de Witte Kannunikstraat, Vlaamse pannen). Verankerde gele baksteenbouw boven een gepikte plint. Rondbogige kelderopening. Links: steekboogvormige vensteropening onder bakstenen rollaag met betegelde onderdorpel voorzien van een houten kruisraam met gebogen latei en kleine roedeverdeling. Rechts van de deur: rechthoekige vensteropening verdiept in een korfbogige omlijsting onder bakstenen rollaag en voorzien van een kruiskozijn met kleine roedeverdeling. Een gele bakstenen muur omsluit de tuin ten zuiden, ten westen en ten noorden. De muur is resp. aan zuidzijde en aan noordzijde doorbroken voor een voetgangerpoortje en een inrit. In de noordwestelijke hoek van de tuin aansluitend bij de tuinmuur bevindt zich een voormalig werkhuis. Laag volume onder pannen zadeldak (nok parallel aan het woonhuis). Verankerde gele baksteenbouw. In de noordwestelijke tuin: dubbel privaat (houten plank met twee openingen).

Bron: Beschermingsdossier: DW000642