Herberg De Ploeg

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Veurne
Deelgemeente Veurne
Straat Sint-Walburgapark
Locatie Sint-Walburgapark 3, Veurne (West-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Synchronisatie databank beschermde monumenten 2008 (synchronisaties: 05-06-2008 - 31-12-2008).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Herberg De Ploeg

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

is beschermd als monument Herberg De Ploeg, woonhuis en omheiningsmuur

Deze bescherming is geldig sinds 04-06-2004.

is deel van de bescherming als stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Stadskern Veurne

Deze bescherming is geldig sinds 09-06-1995.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Het geheel bestaat uit een aan het park gelegen herberg met woning met gaaf bewaarde 18de-eeuwse gedeelten, een ommuurde tuin en een bijgebouw aan Pannestraatzijde.

Het hoofdvolume met nagenoeg rechthoekige plattegrond staat reeds aangeduid op het primitief kadasterplan van 1835. In 1874 wordt het bestaande werkhuis omgebouwd tot woonhuis. In de noordwesthoek van het perceel wordt het nog bestaande werkhuis opgetrokken.

Diephuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen). 19de-eeuws uitzicht, echter oudere 18de-eeuwse kern. Verankerde gele baksteenbouw. Rechthoekige muuropeningen onder bakstenen strek. Vernieuwd houtwerk. Westelijke tuingevel van vijf traveeën. Rechthoekige muuropeningen onder bakstenen strek onder meer enkele aangepast op de benedenverdieping. Behouden 19de-eeuwse kruisramen op de verdieping. Tegen de linkergevel aanleunend 18de-eeuwse woning getypeerd door zijn gaaf bewaarde gevelordonnantie en schrijnwerk. Laag dubbelhuis van één opkamertravee rechts + twee traveeën onder zadeldak (nok parallel aan de Witte Kannunikstraat, Vlaamse pannen). Verankerde gele baksteenbouw boven een gepikte plint. Rondbogige kelderopening. Links: steekboogvormige vensteropening onder bakstenen rollaag met betegelde onderdorpel voorzien van een houten kruisraam met gebogen latei en kleine roedeverdeling. Rechts van de deur: rechthoekige vensteropening verdiept in een korfbogige omlijsting onder bakstenen rollaag en voorzien van een kruiskozijn met kleine roedeverdeling. Een gele bakstenen muur omsluit de tuin ten zuiden, ten westen en ten noorden. De muur is resp. aan zuidzijde en aan noordzijde doorbroken voor een voetgangerpoortje en een inrit. In de noordwestelijke hoek van de tuin aansluitend bij de tuinmuur bevindt zich een voormalig werkhuis. Laag volume onder pannen zadeldak (nok parallel aan het woonhuis). Verankerde gele baksteenbouw. In de noordwestelijke tuin: dubbel privaat (houten plank met twee openingen).

Bron: Beschermingsdossier: DW000642

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Sint-Walburgapark

Sint-Walburgapark (Veurne)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.