Boerenarbeiderswoning

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Boerenarbeiderswoning

Beschrijving

Boerenarbeiderswoning mogelijk met kern uit de 18de eeuw doch grondig verbouwd in de 19de eeuw, gelegen aan een noordelijke zijarm van de Eikenstraat.

Historiek

18de eeuw. Eerste aanduiding van de bebouwde site op de kaart uit het landboek van Harelbeke-buiten, opgemaakt in 1768 door landmeter Frans De Bal. In de bijschriften omschreven als "Eustachius van haverbeke syne behuysde hofstede ende lant groot vyf hondert vierent'sestigh cleeneroen palende oost syn selfs lant ende voorgaende hofstede ende lant vande kinderen nicolais lefebure, suyt de Eeckhout straete leedende van het goed 't Halle naer Steenbrugge, west de volgende partie van Jan matton, ende noort het landt van m'heer Alexander guislain joseph le Vaillent, gaende met syn goed 'teveldrijck". De site is bebouwd met twee kleinere gebouwen. Volgens de Kabinetskaart van de Oostenrijkse Nederlanden, opgenomen op initiatief van Graaf de Ferraris (1770-1778), is de hoeve bereikbaar via een aangeplante dreef.

19de eeuw. Zelfde configuratie op het primitief kadasterplan (circa 1835) doch zonder vermelding van de dreef. De eigenaar in die periode is Eugène Braebant. In 1863 laat die een bakhuis bijbouwen ten noorden van het woonhuis. In 1884 registreert het kadaster een uitbreiding van het woonhuis, die reeds meer dan 20 jaar zou zijn.

20ste eeuw. In 1901 wordt in het kadaster genoteerd dat het bijgebouw al meer dan twee jaar is vergroot en het bakhuis is afgebroken.

Beschrijving

Thans vrij vervallen, kleine hoeve bestaande uit een boerenhuis met kleine stal haaks erop. Verankerde, wit beschilderde baksteenbouw onder pannen zadeldaken. Lage woning van drie traveeën; rechthoekige openingen met vernieuwd schrijnwerk.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Harelbeke, 1863/100, 1884/79, 1901/26.
  • Rijksarchief Kortrijk, Aanwinsten VI, nr. 1933: Tienste carte figurative vanden thienden canton genaemt den Veldryck couter ende Gavers palende oost den volgenden canton, in Landboek van Harelbeke-buyten, J. De Lannoy naar plan van F. De Bal, 1768.

Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie