• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis

Beschrijving

Opgetrokken in het eerste kwart van de 19de eeuw, vormde nummer 113 voorheen een enkelhuis van drie bouwlagen en vier traveeën. Volgens archiefgegevens van 1834 en 1887 werd het uitgebreid tot een ruim herenhuis met dubbelhuisopstand, door aanbouw van drie traveeën links die na de Tweede Wereldoorlog echter werden vervangen door de huidige modernistische woning nummer 111 (1946).

Nummer 113 vertoont een typerend klassieke geordonneerde opstand, van baksteen - heden ontpleisterd - met verwerking van zandsteen voor de plint, het benedenparement, de omlijstingen van de rechthoekige poort en vensters, en het cordon als duidelijke scheiding tussen onder- en bovenbouw.

De poorttravee is op de bovenverdieping gemarkeerd door een pseudopilastergeleding; lekdrempel op gegroefde consoles ter hoogte van de bovenste bouwlaag, op de eerste in 1896 vervangen door een inmiddels verdwenen balkon. Gedichte steigergaten onder de vernieuwde kroonlijst.

• Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 5717 (bouwvergunning 12.08.1834), dossier 47169 (bouwvergunning 17.11.1887), dossier 58659 (bouwvergunning 30.07.1896).

Auteurs: Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie