erfgoedobject

Langgevelhoeve

bouwkundig element
ID
207813
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/207813

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Langgevelhoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Dwars op de weg gelegen hoeve van het langgeveltype, voor het eerst weergegeven op 18de-eeuwse kaarten.

Historiek

18de eeuw. De kaart van het goed "Ter Leie" van circa 1763 uit het Rijksarchief te Gent geeft een woonhuis en een landgebouwtje weer. Volgens het landboek van Sint-Eloois-Vijve is de "behuijsde hofstede ende boomgaert" in 1764 eigendom van Martinus Deconinck; de kaart van Sint-Eloois-Vijve, opgemaakt door Cornelis Steur in 1764, geeft echter nog een landgebouw weer aan de oostzijde van het erf.

19de eeuw. Op de kaart van het goed "Te Mullem" van 1812 uit het Rijksarchief te Brugge wordt het landgebouwtje weergegeven als een bakhuis. Weergave van een tweewoonst met het landgebouwtje op het primitief kadasterplan (circa 1834), eigendom van L. Vanderplancke. In 1894 is de hoeve eigendom van de familie de Kerchove d'Exaerde uit Gent en worden beide woningen verenigd.

20ste eeuw. In de tweede helft van de 20ste eeuw wordt het landgebouwtje afgebroken en wordt de hoeve uitgebreid met een drietal landgebouwen aan de overzijde van het erf.

Beschrijving

Boerenhuis met geïncorporeerde schuur en stal. Verankerde baksteenbouw onder een licht overkragend pannen zadeldak. Bepleisterde en wit beschilderde erfgevel op een blauwgrijs beschilderde plint. Rechthoekige openingen (ter hoogte van de achtergevel onder betonnen lateien) met bewaard houtwerk onder meer luiken. Schuurgedeelte met korfboogpoort en X-vormige verankering. Overige landgebouwen uit de tweede helft van de 20ste eeuw voornamelijk opgebouwd uit beton en bedekt met golfplaten.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Sint-Eloois-Vijve, 1894/14.
  • Rijksarchief Brugge, Kaarten Watering van Blankenberge, nr. 1321: Kaart van een hofstede, Goed te Mullem, gelegen te Sint-Eloois-Vijve, groot 78-1-38, in het bezit van de erven van Laurent Vander Plancken, 1812.
  • Rijksarchief Gent, Kaarten en Plannen, nr. 2238 (Ter Leien): Goed ter Leyen te Sint-Eloois-Vijve, ong. 1763 (schenking le Fevere de ten Hove, familiefonds, 5862).

Bron: VANWALLEGHEM A. & CREYF S. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Waregem, Deel I: Stad Waregem, Deelgemeente Sint-Eloois-Vijve, Deel II: Deelgemeenten Desselgem en Beveren-Leie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL45, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Langgevelhoeve [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/207813 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.