Tweewoonst

Dwars op de weg gelegen, 18de-eeuwse tweewoonst.

Historiek

18de eeuw. In 1755 schenkt Maximiliaene de Cassina een voorafgaande hoeve in vakwerkbouw aan haar zus Anne Marie de Cassina. De hoeve is gelegen op rentegrond van de Sint-Pietersheerlijkheid, meer bepaald in de dienst Raesen ende Woutere. Eerste weergave op de figuratieve kaart van de Sint-Pietersheerlijkheid, opgemaakt door Joseph de Coster in 1764.

In 1786 (zie inscriptie op één van de moerbalken) wordt de huidige tweewoonst opgetrokken net ten zuiden van de hoeve in vakwerkbouw. De bestaande waterput blijft behouden, zodat de tweewoonst wordt voorzien van een deur en een pomp tegen de achtergevel (normaal gezien bevindt de deelpomp zich niet aan de noord- of vrieskant).

19de eeuw. Circa 1800 is de weduwe van Jan Andries de Brabandere eigenaar van de hoeve. In 1815 wordt het ene huisje bewoond door wever Pieter Ostijn en het andere door spinster Ferdinande Deloof-Dejonckere. Circa 1834 verpacht de weduwe van J. de Brabandere de tweewoonst aan de weduwe van J. Deloop en aan de heer Van den Broucke. In de periode 1860-1880 wordt de ene woning bewoond door zwingelaar Charles Vandenbroucke en de andere door Thomas Huyzentruyt. Volgens het kadaster wordt in 1895 een zwingelarij achter de tweewoonst opgetrokken in opdracht van de kinderen en kleinkinderen van landbouwer Jan Baptiste de Brabandere (registratie in 1903).

20ste eeuw. In het begin van de 20ste eeuw wordt het oostelijke huisje achtereenvolgens bewoond door spoorwegwerkman August Seyns en zwingelaar Henri Landsheere. Vanaf 1904 wordt het westelijke huisje bewoond door Jules Debaere en vanaf 1906 door Constant Delabie. In de jaren 1950 komt Noël Baekelant er wonen.

Beschrijving

Dwars op de weg gelegen tweewoonst, bestaande uit twee dubbelhuizen van elk vijf traveeën. Wit beschilderde en verankerde baksteenbouw op een gepekte plint en onder een doorlopend, pannen zadeldak. Straatpuntgevel met vlechtwerk en laadluik, lagere aanbouw onder lessenaarsdak tegen de andere zijgevel. Licht getoogde openingen onder strek. Bewaard houtwerk en bewaarde luikduimen.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Beveren-Leie, 1903/29.
  • DEBROUWERE M., DUCATTEEUW E., Bevers schetsboek 2, Beveren-Leie, 2006, p. 50-53.