is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpswoningen en herberg
Deze vaststelling is geldig sinds
is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpswoningen
Deze vaststelling was geldig van tot
Dwars op de weg gelegen woningen, waaronder de voormalige herberg "In de Nieuwe Knok" (nummer 42).
18de eeuw. Weergave van een dwars op de weg gelegen woning op de kaart van 1752 uit het OCMW-archief te Kortrijk.
19de eeuw. Circa 1834 is de woning eigendom van de kinderen van J. Vervaeke (pachter De Buverie). Volgens het kadaster wordt de woning in 1859 in opdracht van landbouwster Marie Vervaeke opgesplitst in twee woongedeeltes (nummer 42 en nummers 44-46). De dieper gelegen woning (nummers 44-46) wordt volgens het kadaster vóór 1879 vergroot en de woning aan de straatkant (nummer 42) in 1883. Beide woningen zijn in 1884 eigendom van landbouwer Henri Van Ruymbeke.
20ste eeuw. Volgens het kadaster wordt de dieper gelegen woning (nummers 44-46) in 1904 vergroot door werkman Jan Demeyere. In datzelfde jaar komen brouwers Leo Versavel en Jules Lefevre uit Harelbeke in bezit van de woning aan de straatkant (nummer 42) en laten zij deze woning eveneens vergroten; in 1904 krijgt wever Kamiel Verstraete toelating van het schepencollege om er herberg "In de Nieuwe Knok" te beginnen. De herberg wordt genoemd naar de Knok of het "pleintje" ter hoogte van het kruispunt van de Paander- en Leenriestraat (de oude herberg is gelegen aan de overzijde van de straat) en wordt omstreeks de Eerste Wereldoorlog opgedoekt. Volgens het kadaster geeft werkman Jan Demeyere in 1931 de opdracht de dieper gelegen woning op te splitsen in twee woongedeeltes (nummer 44 en nummer 46).
Nummer 42. Verankerde baksteenbouw onder een pannen zadeldak. Voor- en straatpuntgevel met licht getoogde openingen onder strek. Bewaard houtwerk (beluikte vensters). Lagere aanbouw met garage tegen de achtergevel; baksteenbouw onder een golfplaten lessenaarsdak, straatgevel met mijtervormige bakstenen heiligennis met dito kruisbekroning.
Nummer 44. Lage bakstenen woning onder een gemansardeerd, pannen zadeldak. Bepleisterde en beschilderde voorgevel; rechthoekige openingen met vernieuwd houtwerk. Nummer 46, gelijkaardig volume doch sterk verbouwd.
Bron: VANWALLEGHEM A. & CREYF S. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Waregem, Deel I: Stad Waregem, Deelgemeente Sint-Eloois-Vijve, Deel II: Deelgemeenten Desselgem en Beveren-Leie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL45, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Nummer 42 is witgeschilderd en heeft nieuw schrijnwerk.