Herberg De Paander

Beschrijving

Voormalige herberg "De Paander", circa 1780 gebouwd door Jozef de Langhe. In 1791 omschreven als "een partije lant behuijst met eenen woonhuijse zijnde in usantie van herberghe genaemt den Paender". Het primitief kadasterplan (circa 1834) geeft ten westen van de herberg een klein bijgebouw weer. Circa 1834 eigendom van A. Gheysens uit Harelbeke en verpacht aan tapper B. Noreille. Rond 1850 is de Harelbeekse brouwer Louis Gheysens eigenaar en is Jan-Baptiste Bulteel herbergier. Herberg "De Paander" wordt circa 1925 stopgezet.

Dwars op de weg gelegen woning met een geïntegreerd stalvolume. Verankerde baksteenbouw onder een pannen zadeldak. Bepleisterde en beschilderde voorgevel met rechthoekige openingen, bakstenen straatpuntgevel met getoogde openingen onder strek. Beluikte vensters en deels bewaard houtwerk. Gietijzeren pomp tegen de voorgevel. Lagere, bakstenen aanbouw tegen de achtergevel onder een pannen lessenaarsdak.

Bijgebouwtje ten westen van de woning. Verankerde baksteenbouw onder een pannen zadeldak.

• DEBROUWERE M., DUCATTEEUW E., Bevers schetsboek, Beveren-Leie, 1982, p. 83-85.
  • DEBROUWERE M., DUCATTEEUW E., Toponymische wandelingen door Beveren-Leie (4),in De Gaverstreke, jg. 14, 1986, p. 131.

Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie