Beschrijving

19de-eeuwse hoeve met losse bestanddelen. Volgens het kadaster wordt de bestaande bebouwing in 1869-1870 volledig gereconstrueerd in opdracht van landbouwer Jan Gekiere; bouw van het boerenhuis en een thans verdwenen landgebouw aan de overzijde van het erf. In 1883 registreert het kadaster de bouw van de schuur aan de westzijde van het erf, opnieuw in opdracht van Jan Gekiere. In 1927 bouwt landbouwer Remi Ghekiere de dieper gelegen zwingelarij.

Erftoegang tussen twee wit beschilderde, vierkante pijlers. Onverhard erf, deels in gebruik als moestuin. Boerenhuis aan de noordzijde van het erf. Verankerde baksteenbouw van zes traveeën onder een pannen zadeldak. Rechthoekige openingen onder wit beschilderde lateien en bakstenen strekken; vernieuwd houtwerk. Stal in verlengde van het boerenhuis. Baksteenbouw onder een pannen zadeldak. Dakkapel met laadluik aan de erfzijde. Rechthoekige openingen onder wit beschilderde lateien. Schuur aan de westzijde van het erf. Verankerde baksteenbouw onder een pannen zadeldak; wit beschilderde erfgevel op een gepekte plint. Rechthoekige schuurpoort tot onder de dakrand. Dieper gelegen zwingelarij van 1927, niet zichtbaar vanaf de openbare weg.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Beveren-Leie, 1870/10, 1883/11, 1927/25.

Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie