Hoeve Lievens' Hof

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Lievens' Hof

Beschrijving

Hoeve gelegen tussen de Poekelaan en de Spijkerlaan. De hoeve wordt ook het "Lievens' Hof" genoemd, naar de familie die er de laatste decennia heeft gewoond. In oorsprong 17de-eeuwse hoeve, waarvan het huidige gebouwenbestand voornamelijk dateert uit de 19de eeuw.

Historiek

17de eeuw. Het perceel is vanaf circa 1608 eigendom van Carel de Clercq en dit tot aan zijn dood in 1640. De hoeve wordt vermoedelijk in het eerste kwart van de 17de eeuw gebouwd (nog geen bebouwing circa 1600) op rentegrond van de heerlijkheid Ter Varent, een achterleen van de heerlijkheid en baronie van Poeke.

18de eeuw. In de eerste helft van de 18de eeuw bewoond door Jean-Baptiste du Cateau. Omstreeks het midden van de 18de eeuw komt de hoeve in het bezit van Guillaeme van de Casteele. Zijn schoonzoon, Joseph van Aerde, zou de hoeve erven.

Vanaf 1751 wordt de hoeve uitgebaat door Philippus van Tomme. In 1762 kan Philippus de hofstede aankopen van Maximiliaen Seghers. Weergave op het landboek van Beveren bij Harelbeke, opgemaakt door J.B. Bouin in 1768, van een hoeve bestaande uit een boerenhuis en twee landgebouwen; in 1768 nog steeds eigendom van Philippus van Tomme. Circa 1775 neemt Petrus van Tomme de hoeve van zijn vader over; vanaf 1790 is Petrus schepen te Beveren.

19de eeuw. Circa 1834 eigendom van Pieter van Tomme. Op het primitief kadasterplan (circa 1834) staat een boerenhuis met aanpalend, de L-vormige schuur en een klein, vrijstaand landgebouw afgebeeld. Zelfde situatie op de Atlas der Buurtwegen (1844).

De familie van Tomme laat in 1862 de hoeve herbouwen, onder meer met een nieuw boerenhuis (zie sluitsteen met jaartal). Volgens het kadaster laten de kinderen van landbouwer Petrus van Tomme het boerenhuis en de schuur reconstrueren (ingebruikname in 1863, registratie in 1865); het kleine landgebouw blijft vermoedelijk ongewijzigd.

In 1883 registreert het kadaster de bouw van een landgebouw aan de straatkant (naast de schuur) en een landgebouw (wagenhuis?) aan de zuidzijde van het erf; de hoeve is in 1883 eigendom van landbouwer Petrus van Tomme. Na de dood van Petrus Vantomme in 1889 wordt Ivo Vanwijnsberghe landbouwer op de hofstede.

20ste eeuw. In 1903 laat doctoor Gustaaf Vanden Berghe uit Gent het boerenhuis vergroten en het landgebouw van 1883 (wagenhuis?) aan de zuidzijde van het erf omvormen in een zwingelarij. Reeds in 1917 wordt de zwingelarij omgevormd in een landgebouw.

In 1927 komt Joannes Lievens de familie Vanwijnsberghe opvolgen; de familie Vanwijnsberghe had de hoeve kort daarvoor aangekocht van de erfgenamen van Gustaaf Van den Berghe. In 1934 of 1935 verkoopt de weduwe van Joannes Lievens de hoeve aan Jeanne Masureel uit Kortrijk.

Tot 1966 is Gerard Lievens landbouwer op de hoeve. Bij de aanleg van de brug over de spoorweg in 1981-1982 verliest de hoeve grond.

Beschrijving

Verharde erfoprit lopende over een deels ingekokerde gracht aan de straatkant. Hoevegebouwen gelegen rondom een centraal, verhard erf.

Boerenhuis van 1862, gelegen aan de noordwestzijde van het erf. Verankerde baksteenbouw van anderhalve bouwlaag onder een pannen zadeldak. Erfgevel met licht getoogde openingen onder strek, achtergevel met rechthoekige openingen onder latei. Volgens de literatuur is het jaartal "1862" gebeiteld in de sluitsteen van de boog boven de inkomdeur. Halfronde vensters ter hoogte van de halve verdieping. Vernieuwd houtwerk. Zijgevel met recente gevelbekleding. Volgens de literatuur zijn het washuis en de kelder/opkamer gelegen aan de achterzijde.

Schuur met geïncorporeerde paarden- en varkensstal daterend van 1862 en gelegen aan de noordzijde van het erf. Verankerde baksteenbouw op L-vormig grondplan en onder golfplaten zadeldaken. Dubbele dwarsdoorrit met korfboogvormige poortopeningen onder strek.

Landgebouw van 1883, gelegen aan de straatkant en aangebouwd tegen de schuur van 1862; verankerde baksteenbouw onder pannen zadeldaken. Tweede landgebouw van 1883 (wagenhuis?) gelegen aan de zuidzijde van het erf; hoog bakstenen volume onder een steil zadeldak met golfplaten. Eind 18de- of begin 19de-eeuws landgebouw aan de zuidwestzijde van het erf; verankerde baksteenbouw onder een overkragend, pannen zadeldak.

Aardappelkelder en bakhuis aan de oostzijde van het erf. Gemetste, sfeervormige aardappelkelder.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Beveren-Leie, 1865/30, 1883/14, 1903/48, 1917/22.
  • Rijksarchief Kortrijk, Gemeentearchief Beveren-Leie, nr. 54: Lant Bouck ende Beschrijvinghe... van Beveren bij Harelbeke, J.B. Bouin, 1768.
  • DEBROUWERE M., DUCATTEEUW E., Bevers schetsboek 2, Beveren-Leie, 2006, p. 59-66.

Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie