erfgoedobject

Hoeve met losse bestanddelen

bouwkundig element
ID
208530
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/208530
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Juridische gevolgen

Beschrijving

Midden 19de-eeuwse hoeve met losse bestanddelen, gelegen aan zijtracé van de straat naast de spoorweg Kortrijk-Gent.

De figuratieve kaart van de Sint-Pietersheerlijkheid, opgemaakt door Joseph de Coster in 1764, geeft reeds een dieper gelegen hoeve weer met boerenhuis en één landgebouw. Op het primitief kadasterplan (circa 1834) worden twee landgebouwen weergegeven. Circa 1834 eigendom van het "Godshuys Harelbeke" en bewoond door Andries Verbeke. Naar aanleiding van de aanleg van de spoorweg van Kortrijk naar Gent in 1838-1839 worden beide landgebouwen afgebroken. Volgens het kadaster wordt het boerenhuis in 1846 herbouwd in opdracht van de "Hospicen van Harelbeke"; het herbouwde boerenhuis heeft een L-vormig grondplan. Vóór 1859 wordt het landgebouw opgetrokken en het boerenhuis vergroot. In 1879 wordt de hoeve verpacht aan Jan Kiriel(?), bediende by den yzerenweg. Hoevegebouwen gelegen rondom een verhard erf. Erftoegang met ijzeren toegangshek rechts van het boerenhuis en ijzeren voetgangershek tussen betonnen paaltjes voor het boerenhuis.

Boerenwoning aan de kant van de spoorweg. Wit beschilderde en verankerde baksteenbouw onder een zadeldak met zwarte pannen. Bepleisterde en wit beschilderde straatgevel op een grijs beschilderde plint; zware X-vormige verankering en (aangepaste) rechthoekige openingen. Kopgevel met laadluik ter hoogte van de zolderverdieping.

Stal dwars op de achtergevel van het boerenhuis. Wit beschilderde en verankerde baksteenbouw onder zadeldak met rode pannen. Erfgevel met rechthoekige staldeuren.

Dwarsschuur gelegen tegenover het boerenhuis. Wit beschilderde en verankerde baksteenbouw onder zadeldak met rode pannen. Erfgevel met centrale dwarsdoorrit en rechthoekige openingen.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Desselgem, 1839/2, 1849/31, 1879/122.
  • Rijksarchief Brugge, Verzameling Kaarten Popp, Arrondisssement Kortrijk, nr. 205: Desselgem, 1840-1850.
  • Rijksarchief Gent, Kaarten en Plannen, nr. 561: Kaerte figurative van de gelegendheyd der vry-eygen kerke heerlykhede van Ste-Pieters Desselghem, competerende de exemple abdye van Ste-Pieters nevens Gent, bestrekkende binnen de prochien van Desselgem, Beveren, Deerlyk en Waereghem, gemaeckt ten jaere 1764 door Joseph de Coster.

Bron: VANWALLEGHEM A. & CREYF S. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Waregem, Deel I: Stad Waregem, Deelgemeente Sint-Eloois-Vijve, Deel II: Deelgemeenten Desselgem en Beveren-Leie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL45, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoeve met losse bestanddelen [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/208530 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.