Vlassite met roterij en zwingelarij

Beschrijving

Vlassite met roterij en zwingelarij gelegen op de hoek met de Dolagestraat. Volgens het kadaster bouwt Gentiel Lefebre in 1948 een roterij op de hoek met de Dolagestraat. In 1952 wordt de roterij volgens het kadaster door Gentiel Lefebre uitgebreid tot een vlasfabriek. De uitbreidingen van 1952 bevinden zich aan de oost- en zuidzijde van de oorspronkelijke roterij.

Vlasfabriek met aan de westzijde een roterij, aan de oostzijde een zwingelarij en tussenin een stookplaats. Tegen de noord- en oostgevel bevinden zich recentere uitbreidingen in betonstenen. Ten oosten van de vlasfabriek ligt een vrijstaande schuur.

Enkelzijdige roterij opgetrokken in twee bouwfases, bestaande uit een betonnen gedeelte met drie rootkamers met opschrift "1948" ingesneden in het beton en een vierde rootkamer in betonstenen met opschrift "1957". Boven de rootkamers bevinden zich twee waterbakken. De gevel aan de Dolagestraat bevat vier ijzeren schuifdeuren op hangrails, één bovenliggende inkeping en vermoedelijk vier kijkgaten. Deels afgeschuinde noordwesthoek met klimijzers. Tussen de roterij en zwingelarij gelegen stookplaats met verjongende, bakstenen schoorsteen.

Zwingelarij van 1952 opgetrokken in betonstenen en betonplaten, gelegen onder zadeldak bedekt met golfplaten. Bewaarde machines, onder meer elektriciteitsmotor van 60 pk en zwingelturbine Vanhauwaert.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Desselgem, 1948/28, 1952/19.
  • Provincie West-Vlaanderen te Brugge, Inventaris vlaserfgoed in het Leiebekken, Brugge, onuitgegeven studie, 2003-2007, inventarisfiche DES007.

Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie