erfgoedobject

Dwarsschuur goed Ter Loo

bouwkundig element
ID
210023
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/210023

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dwarsschuur goed Ter Loo
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dwarsschuur goed Ter Loo
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Voormalige dwarsschuur bij het neerhof van het goed "TER LOO" (zie nr. 52 en nr. 56) waartegen een moderne glazen inkom. De schuur is opgericht in "1846", zie gevelankers in de zuidelijke eindgevel en thans in gebruik als centrum voor eigentijdse kunst door de vzw "Kunsthalle Lophem". In 1993 aangekocht en afgescheiden van het neerhof.

Schuur in rode, verankerde baksteen onder zadeldak (Vlaamse pannen), rechthoekige traveenissen, vernieuwde poorten en asemspleten. Zonnerad in de zuidgevel. Aansluitende bakstenen muur met steunberen en onder ezelsrug (Vlaamse pannen). Entreepaviljoen gebouwd in 2002 naar een ontwerp van architect Jo Crepain (Kapellen) in het kader van Brugge als culturele hoofdstad van Europa in 2002. Geconcipieerd als tijdelijk bouwwerk maar nu permanent in gebruik. Volume parallel geplaatst en bijna even lang als de schuur, op het einde verbonden met de schuur via een passerelle. De glazen constructie wordt 's avonds nog benadrukt door de witte en blauwe neonverlichting. Het zebrapad op de openbare weg loopt verder door in de as van het gebouw als uitnodiging tot het verder wandelen in het omliggende landschap.

  • KADASTERARCHIEF WEST-VLAANDEREN TE BRUGGE, 207: Mutatieschetsen, Zedelgem, 1993/43.
  • BEERNAERT B. e.a., Binnen en buiten. Winter- en zomerverblijven van de Brugse elite vanaf de late middeleeuwen, Brugge, 2007, p. 30-31.
  • BRAET J., Historisch verbonden met Loppem: De familie de Schietere (de Lophem), in Zilleghem. Handelingen van de Kring voor heemkunde en geschiedenis Pastoor Ronse, jg. 24, nr. 2, 2003, p. 44-69.
  • VERMEIRE G., Entreepaviljoen Kunsthalle Lophem, door Jo Crepain, in DEPOURCQ A., TACK S., Merkwaardige bouwstenen. Vernieuwende architectuur in Zedelgem, Zedelgem, 2007, p. 70-72.

Bron: VAN VLAENDEREN P. & VRANCKX M. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Zedelgem met deelgemeenten Aartrijke, Loppem en Veldegem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL47, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Is gerelateerd aan
    Domein Ter Loo

  • Is gerelateerd aan
    Hoeve Ter Loo

  • Is deel van
    Torhoutsesteenweg (Loppem)


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Dwarsschuur goed Ter Loo [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/210023 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Gemeente Zedelgem

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.