erfgoedobject

Dwarsschuur goed Ter Loo

bouwkundig element
ID: 210023   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/210023

Juridische gevolgen

Beschrijving

Voormalige dwarsschuur bij het neerhof van het goed "TER LOO" (zie nr. 52 en nr. 56) waartegen een moderne glazen inkom. De schuur is opgericht in "1846", zie gevelankers in de zuidelijke eindgevel en thans in gebruik als centrum voor eigentijdse kunst door de vzw "Kunsthalle Lophem". In 1993 aangekocht en afgescheiden van het neerhof.

Schuur in rode, verankerde baksteen onder zadeldak (Vlaamse pannen), rechthoekige traveenissen, vernieuwde poorten en asemspleten. Zonnerad in de zuidgevel. Aansluitende bakstenen muur met steunberen en onder ezelsrug (Vlaamse pannen). Entreepaviljoen gebouwd in 2002 naar een ontwerp van architect Jo Crepain (Kapellen) in het kader van Brugge als culturele hoofdstad van Europa in 2002. Geconcipieerd als tijdelijk bouwwerk maar nu permanent in gebruik. Volume parallel geplaatst en bijna even lang als de schuur, op het einde verbonden met de schuur via een passerelle. De glazen constructie wordt 's avonds nog benadrukt door de witte en blauwe neonverlichting. Het zebrapad op de openbare weg loopt verder door in de as van het gebouw als uitnodiging tot het verder wandelen in het omliggende landschap.

 • KADASTERARCHIEF WEST-VLAANDEREN TE BRUGGE, 207: Mutatieschetsen, Zedelgem, 1993/43.
 • BEERNAERT B. e.a., Binnen en buiten. Winter- en zomerverblijven van de Brugse elite vanaf de late middeleeuwen, Brugge, 2007, p. 30-31.
 • BRAET J., Historisch verbonden met Loppem: De familie de Schietere (de Lophem), in Zilleghem. Handelingen van de Kring voor heemkunde en geschiedenis Pastoor Ronse, jg. 24, nr. 2, 2003, p. 44-69.
 • VERMEIRE G., Entreepaviljoen Kunsthalle Lophem, door Jo Crepain, in DEPOURCQ A., TACK S., Merkwaardige bouwstenen. Vernieuwende architectuur in Zedelgem, Zedelgem, 2007, p. 70-72.

Bron     : Van Vlaenderen P. & Vranckx M. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West- Vlaanderen, Gemeente Zedelgem met deelgemeenten Aartrijke, Loppem en Veldegem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL47, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Van Vlaenderen, Patricia, Vranckx, Martien
Datum  : 2010


Relaties

 • Is gerelateerd aan
  Hoeve Ter Loo

 • Is gerelateerd aan
  Kasteel Ter Loo

 • Is deel van
  Torhoutsesteenweg (Loppem)

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Dwarsschuur goed Ter Loo [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/210023 (Geraadpleegd op 13-07-2020)