erfgoedobject

Hoeve

bouwkundig element
ID
210464
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/210464

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoevesite
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Hoevesite gelegen aan de westzijde van de Oostendesteenweg. De voorgevel van het huis is naar de steenweg gericht. Blijkens het kadaster en de jaaraanduiding in de rechter zijgevel van het huis is de hoeve in zijn geheel in 1866 gebouwd door Ludovicus Stael.

Losstaande bakstenen bestanddelen, L-vormig rondom het erf geplaatst. Erftoegang via ijzeren hekken, gekasseide erfoprit; gekandelaarde lindes. Grotendeels bewaarde stoepen van bakstenen op hun kant rond de gebouwen. Pomp tegen betonnen pijler op het erf. Ten zuiden van de hoeve, restant van boomgaard. Gemengde haag van meidoorn en hulst.

Ten oosten van het erf, geelbakstenen verankerd boerenhuis van anderhalve bouwlaag onder zadeldak (rode Vlaamse pannen), dubbelhuisopstand (straatgevel vijf traveeën, achtergevel drie traveeën). Licht getoogde muuropeningen onder strek, blauwhardstenen onderdorpels. Grotendeels bewaard houtwerk met T-indeling en grote roedeverdeling, luiken. In de halve verdieping, tweeledige vensters en centraal blindnis met imitatievensterbeschildering. In de noordelijke zijgevel (ter hoogte van de erfoprit): keldervenstertjes (bewaard bolkozijn met diefijzers) en kelderluik, jaaraanduiding "1866" aangebracht in rode baksteen. Op het erf sluit bij het boerenhuis een 'ovenkotje' aan.

Ten noorden van het erf, dwarsschuur met geïncorporeerde stal. Rode en gele verankerde baksteenbouw onder zadeldak (rode Vlaamse pannen). Mogelijk was de erfgevel oorspronkelijk voorzien van stijl- en regelwerk met houten beplanking zie bouwnaad. De linker zijgevel is voorzien van een overhoeks bakstenen topstuk. Rechthoekige muuropeningen onder strek of latei, onder meer hoge schuurpoort en staldeuren. Bewaard houtwerk, schuurpoort met klinket.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Ichtegem, 1866/6.

Bron: GILTÉ S. & VANNESTE P. met medewerking van BAERT S., BOONE B. & VRANCKX M. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Ichtegem, Deelgemeenten Bekegem en Eernegem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL48, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanneste, Pol; Gilté, Stefanie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

De dwarsschuur heeft nu een woonfunctie maar is qua volume vrij goed bewaard. 

Auteurs: Jacobs, Els
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoeve [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/210464 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.