erfgoedobject

Dorpswoning

bouwkundig element
ID
211745
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/211745
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Beschrijving

De bebouwing op deze plaats gaat ver terug in de tijd. Reeds in het renteboek van Pittem van 1622 is het straatdeel tussen de Markt en het kruispunt met de Eikeldreef, vooral aan noordelijke zijde, nagenoeg volgebouwd. Het primitief kadasterplan (circa 1830) geeft een viertal kleine huisjes weer op deze plaats, in bezit van Rose Vanhee. De huisjes worden in 1852 op initiatief van de familie Carton afgebroken en vervangen door een nieuwbouwwoning. In 1865 wordt het westelijk deel van de woning, palend aan de Eikeldreef, van de huidige woning afgesplitst en omgevormd tot een aparte woning. Het tussengelegen landgebouw wordt omgevormd tot woning in bij nummer 5 gevoegd. Een bouwaanvraag uit 1904, in verband met onder meer de toevoeging van drie dakkapellen, heeft mogelijk betrekking op deze woning. De betreffende woning was toen in gebruik als herberg.

Woning van zes traveeën en één bouwlaag onder zadeldak in Vlaamse pannen. Roodbakstenen woonhuis met een gecementeerde plint en een witbeschilderde band onder een vernieuwde gootlijst. Licht getoogde muuropeningen onder strek, voorzien van bewaard houtwerk, met geprofileerd kalf en bekronend consooltje op de middenstijl. Arduinen dorpels, nieuwe luiken. Nieuwe deur binnen een witbeschilderde deuromlijsting, bestaande uit pilasters en lijstwerk. Houten dakkapellen, met schouderstukken en sluitsteen, onder een driehoekig fronton.

  • Gemeentearchief Pittem, Bouwaanvragen, 1904.
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Pittem, 1852/1, 1865/13.
  • Rijksarchief Brugge, Gemeente Pittem. Oud Archief, nr. 29: "Rentebouck vanden heerschepe van Pitthem", door Lowys de Bersaques, 1622.

Bron: DEVOOGHT K. & SANTY P. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Pittem met deelgemeente Egem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL49, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Santy, Pieter; Devooght, Kristien
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Dorpswoning [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/211745 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.