Convent Ter Volderstraeten

Zogenaamd convent Ter Volderstraaten, later zogenaamd Ter Engelen. Heden Stedelijke Lagere School.

Links ommuurd tuintje met arduinen toegangspoort: rechthoekige omlijsting in Lodewijk XVI-stijl uit de tweede helft van de 18de eeuw.

Drie traditionele diephuizen met trapgevels (respectievelijk 7, 7 en 6 treden + topstuk) van twee traveeën en twee bouwlagen, afgedekt met zadeldaken (pannen); daterend van 1628-29, derde trapgevel misschien iets jonger (1642-43?), en grondig gerestaureerd in het derde kwart van de 20ste eeuw. Verankerde bak- en zandsteenbouw. Herstelde beluikte kruiskozijnen, overspannen met strekse ontlastingsboog. Boven zoldervenster rondboogvormig laadvenster. De eerste twee trapgevels vertonen drie traveeën op begane grond en op de bovenverdieping een blinde middentravee verrijkt met medaillon met de voorstelling van de Armi Christi en de Heilige Drievuldigheid en volgende tekst "D.O.M. et beatae Mariae et oibus sanctie hic conventus Ter Volderstraaten est D.D.A.L.I.V." (1654). In tweede trapgevel rechthoekige deurtje met hoekconsooltjes en bolkozijn als bovenlicht. Derde trapgevel: onderkelderd, hogere bouwlaaghoogte en eveneens voorzien van medaillon. Blinde achtertuitgevels met muurvlechtingen. Interieur volledig verbouwd.

• Stadsarchief Gent, reeks 535, bundel 88.