Notariaat en notariswoning Wijnants

Beschrijving

Villa Wijnants, ook gekend als "'t Kasteeltje", gelegen in grote beboomde tuin, deels afgezet met giet- en smeedijzeren hek. Eclectisch gebouw met beeldbepalende ligging, vrijstaand aan een kruispunt van vijf wegen.

Volgens kadaster in gebruik genomen in 1909, in 1908 ontworpen door architect J. Rosschaert voor notaris Fernand Wijnants, met vooraan de woning, en ten zuiden aansluitend het notariaat. Vanaf 1958 in gebruik als kleuter- en lagere school (zie gevelplaten), vanaf 1986 avond- en weekendonderwijs. Wordt momenteel (2010) gerenoveerd.

Onderkelderde baksteenbouw op breukstenen sokkel met getraliede rechthoekige keldervensters. Grosso modo rechthoekige plattegrond met uitsprongen, twee bouwlagen onder complexe leien bedaking met uitspringende torenvormige inkomtravee (noordgevel), dakkapellen onder spits. Decoratieve verwerking van witte baksteen, zandsteen en blauwe hardsteen voor muurbanden, vensterbogen, hoekstenen, sluitstenen, raamomlijstingen en sommige borstweringen. Oorspronkelijk veranda of wintertuin bovenop de koetsdoorgang van het notariaat, toegankelijk via de hoofdtrap van de woning (zie bouwsporen en oude foto's). De noordoostelijke hoek van het gebouw wordt gevormd door een laag volume onder plat dak met grote vensters onder ijzeren I-balk en met strekse ontlastingsboog.

De noordgevel (zes traveeën) kent een opvallend torenvormige uitwerking van de inkomtravee (vierde travee). Toren onder overkragende leien spits op natuurstenen consoles, vier geledingen waarvan de bovenste wordt gekenmerkt door afgeschuinde hoeken en ontdubbeld is door geprofileerde waterlijsten en een blinde bogenfries. Verhoogde begane grond toegankelijk via hardstenen steektrap en portaal met art nouveau tegelvloer zoals in de inkomhal (zie interieur). Gevelplaat boven de inkom: "rijkslagerschool kindertuin meisjes jongens".

De westgevel (vier traveeën) is voorzien van een driezijdige erkeruitbouw in hout op de doorlopende breukstenen sokkel, leien dakje. De twee rechtse traveeën worden bekroond door een afgeknotte halsgevel met schouderstukken en uitgewerkt topstuk. Op het gelijkvloers een opvallend drieledig venster met hardstenen omlijsting en erboven natuurstenen balusterborstwering. Gevelplaat "rijkslagerschool kindertuin". Overige gevels met gelijkaardig uitzicht.

Voornamelijk gedrukte rondboogvormige vensters met geprofileerd waterlijstje met rolwerk sluitsteen. Deels bewaard schrijnwerk. Gevels bekroond door houten kroonlijst met tandlijst en modillons voor de westgevel.

Het notariaat was gevestigd in een veel eenvoudiger éénlaags bijgebouw dat ten zuiden aansluit op de notariswoning. Toegankelijk via een koetsdoorrit tussen woongedeelte en notariaat, die toegang geeft tot beide en eveneens aansluit op het woongedeelte.

Interieur: Vrij gaaf bewaard interieur met art nouveau-reminiscenties. De kelder is voorzien van bakstenen troggewelven tussen I-profielen. Op het gelijkvloers zijn de ruimtes geschikt rond de ruime (trap)hal met art-nouveaugetinte granito mozaïekvloer met centraal en in de hoeken bloemmotieven. Authentieke deuren, lambriseringen, schouwen, hoek- en gewone kasten, naar verluidt mogelijk (deels) van De Coene. Meestal houten plankenvloeren, dikwijls onder linoleum, in de gang met de diensttrap cementtegels. Soberder ruimtes op de bovenverdieping, voorzien van marmeren schouwen. Op de zolderverdieping zijn twee ruimtes ingericht als personeelsverblijf.

Grote omringende tuin, heden voor een groot stuk ingepalmd door een speelplaats. Enkele bomen, waarschijnlijk daterend uit de bouwperiode (1909) : rode beuk, groene beuk, tamme kastanje, treurwilg, paardenkastanje,….

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen Opwijk, Sectie B, 1910/6.
  • 't Kasteeltje – vroegere villa Wijnants, Open Monumentendag Opwijk 09/09/2001 (www.heemkringopwijk.net/basiswebsite/archief).

Auteurs: Thomas, Hans