Café Oud Arsenaal

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Café Oud Arsenaal

Beschrijving

Café Oud Arsenaal is een authentiek volkscafé dat sinds 1924 uitgebaat wordt in een begin-19de-eeuws, neoclassicistisch pand.

Het café is ondergebracht op de begane grond van een rijwoning van drie traveeën en drie bouwlagen onder pannen zadeldak (nok parallel met de straat). Het pand heeft een lijstgevel waarvan de bovengevel is bepleisterd en beschilderd en een eenvoudig hoofdgestel heeft, met een houten kroonlijst op klossen. Rechthoekige vensteropeningen op de verdiepingen, met ijzeren borstweringen versierd met bloemmotieven; schrijnwerk vervangen. Het pand staat ingetekend op het primitief kadasterplan (1830-1835) en onderging sindsdien geen fundamentele wijzigingen. Op basis van de stijlkenmerken van de eenvoudige, neoclassicistische lijstgevel van het pand, kunnen we het begin 19de eeuw situeren.

Het café op de begane grond werd, volgens gegevens te lezen op de gevel van het café, hier ingericht sinds 1924. De aankleding van de gevel met een cafépui in oranje-bruine keramische tegels, de vergroting van het café-interieur werden volgens de bouwaanvraag uit 1932 uitgevoerd in opdracht van Maurice Erauw. Het huidige café-interieur in art-decostijl dateert minstens van toen, wellicht met hergebruik van ouder cafémeubilair.

De ondergevel van het pand is bekleed met vierkante, oranje-bruine keramische tegels waarin de centrale cafédeur en de twee cafévensters zijn ingebracht. Deur en vensters behielden hun oorspronkelijke art-deco-vormgeving, met verfijnde belijning. De vensters zijn guillotineramen, met een bovenlicht met groen-gele glas-in-loodruitjes. Het volkscafé bewaart een fraai art-deco-interieur dat zorgt voor een authentiek karakter. Vloer bestaande uit gele en bruine gevlamde cementtegels in ruitpatroon. Vlak geschilderd plafond. De wanden zijn bekleed met houten lambriseringen waarin spiegels en banken zijn verwerkt. Boven de lambrisering een bruin-geel historiserend behang met bloemmotieven. Houten toog en toogkasten met spiegels. Centraal een glazen art-decoluster. Eenvoudige tafels en stoelen, die passen in het geheel. Het café werd als één van de beste voorbeelden van volkscafés in Antwerpen geselecteerd in het project "Red het volkscafé" van Volkskunde Vlaanderen in 2009.

• S.n. 2009: Volkscafés. Vrouwentongen en mannenpraat, 194.