Eclectisch burgerhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Eclectisch burgerhuis

Beschrijving

Smalle eclectische burgerwoning gebouwd rond 1913 in opdracht van Henri Wiertz, wonende in de Van Diepenbeeckstraat 63. De Borgerhoutse aannemer Frans Verdonck tekende de plannen en voerde de werken uit.

De woning telt twee traveeën en drie bouwlagen op een hoog souterrain onder plat dak. De woning kreeg een eenvoudige lijstgevel, met een klassieke indeling en een materiaalgebruik dat verwijst naar de neorenaissance en de art nouveau. Het is één van de meer bescheiden woningen in het heterogene straatbeeld van de Velodroomstraat. Hoge hardstenen plint met gekoppelde rechthoekige keldervensters met smeedijzeren tralies. Rood bakstenen parement met natuurstenen banden en een kordonlijst en doorlopende onderdorpels van hardsteen. Houten kroonlijst op twee consoles. Voordeur onder rechte natuurstenen latei, met daarboven een ontlastingsboog; segmentbogig bovenlicht. De verhoogde begane grond heeft een breed segmentboogvenster, met balustrade in de borstwering. Op de tweede bouwlaag twee vensters onder rechte latei, met mozaïek in de boogvelden. Dezelfde vensters boven, echter zonder de boogvelden. Alle vensters zijn versierd met een rollaag met natuurstenen sluitstukken en een waterlijst. Het schrijnwerk van de ramen is bewaard, de deur werd echter vervangen.

De smalle woning is qua indeling iets afwijkend van de doorsnee plattegrond van de burgerhuizen in die tijd. Door de beperkte breedte van het perceel zit de trap niet naast de woonruimtes, wat die nog zou versmallen, maar tussen de voorkamer en eetkamer in, evenwijdig met de straat.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 956 # 3643.
  • S.N. 2013: Herwaarderingsplan Zurenborg, deel II: Inventaris, 194.