Burgerhuis in historiserende stijl

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Antwerpen
Gemeente Antwerpen
Deelgemeente Berchem
Straat Velodroomstraat
Locatie Velodroomstraat 4, Antwerpen (Antwerpen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Herinventarisatie Zurenborg (Antwerpen) (inventarisatie: 01-07-2013 - 30-06-2015).

Juridische gevolgen

is deel van de bescherming als stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Zurenborg: deel Berchem

Deze bescherming is geldig sinds 10-01-1980.

Beknopte karakterisering

Typologieburgerhuizen
Stijleclecticisme
Dateringinterbellum
Betrokken personen

Beschrijving

Eenvoudige burgerwoning ontworpen in 1922 door bouwmeester Gustaaf Claassens in een historiserende, eenvoudige eclectische bouwstijl. De bouwaanvraag werd verleend aan Claassens, die in de aanvraag schrijft dat hij de woning op zijn grond gaat bouwen. Maar op de plannen in het dossier wordt vermeld dat de werken uitgevoerd worden "voor rekening van Maatschappij Voorspoed".

De woning telt drie traveeën en drie bouwlagen onder platte bedaking. Eenvoudige rode bakstenen lijstgevel, met klassieke indeling die teruggrijpt naar de 19de-eeuwse voorbeelden en voor de jaren 1920 getuigt van een behoudsgezinde strekking. Ook de indeling van de plattegrond volgt met de enkelhuisindeling de standaard 19de-eeuwse typologie.

Hardstenen plint met segmentbogige keldergaten. Begane grond met segmentbogige deur en twee vensters, versierd met rollaag met natuurstenen hoek- en sluitstenen. Een kordonlijst sluit de begane grond af. Tweede bouwlaag met drie rechthoekige vensters onder rechte latei. Bovenverdieping geaccentueerd door gemetselde segmentboogfries onder de houten kroonlijst. De bovenvensters zijn drie gekoppelde vensters, samen een segmentboog vormend.

Gaaf bewaard schrijnwerk van deur en vensters, onder meer gekenmerkt door gekleurd glas in de ruitjes van de bovenlichten. Voordeur deels beglaasd en met siersmeedwerk.

  • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 961 # 6732.
  • S.N. 2013: Herwaarderingsplan Zurenborg, deel II: Inventaris, 196.

Bron: -

Auteurs: Hooft, Elise

Datum tekst: 2014

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Velodroomstraat

Velodroomstraat (Antwerpen)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.