erfgoedobject

Eclectisch burgerhuis

bouwkundig element
ID: 215563   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/215563

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Eclectisch burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds 29-03-2019

  • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Zurenborg: deel Berchem
    Deze bescherming is geldig sinds 10-01-1980

Beschrijving

Dit eclectisch burgerhuis werd rond 1912 gebouwd in opdracht van rentenier Edw. Michielsen-Verbruggen naar een ontwerp van architecten E. Vanhaute en A. Staes. De architecten kozen voor een eclectische bouwstijl, waarbij ze het veelkleurige gebruik van de bakstenen parementen dat we kennen uit de art nouveau, combineren met neoclassicistische decoratie en een klassieke opdeling van de lijstgevels, een concept dat heel vaak voorkomt bij burgerhuizen van rond 1910, onder meer bij de twee woningen die bij dit huis aansluiten (6-8).

De woning telt drie travee├źn en drie bouwlagen onder leien mansardedak met een centraal houten dakvenster versierd met vleugelstukken (topstuk is verdwenen). Hardstenen plint met bossage, geprofileerde houten kroonlijst, segmentbogige muuropeningen met veelkleurige rollagen, decoratieve banden in groene geglazuurde baksteen, centraal risaliet geaccentueerd door een balkon met vernieuwde leuning, panelen met art nouveau sgraffitoversiering. Gaaf bewaard schrijnwerk van deur en vensters, waarbij echter de verdeling in ruitjes van de bovenlichten van de benedenvensters is verdwenen.

  • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 956 # 3416.
  • S.N. 2013: Herwaarderingsplan Zurenborg, deel II: Inventaris, 201.

Bron     : -
Auteurs :  Hooft, Elise
Datum  : 2014


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Eclectisch burgerhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/215563 (Geraadpleegd op 22-10-2019)