erfgoedobject

Eclectisch burgerhuis

bouwkundig element
ID
215593
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/215593

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Eclectisch burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Zurenborg: deel Berchem
    Deze bescherming is geldig sinds

Beschrijving

In 1911 realiseerde aannemer Henri Van Haevermaet het ontwerp voor deze burgerwoning in opdracht van de Naamlooze Bouwmaatschappij De Voorzorg, waarvan hij ook gedelegeerd bestuurder was. Deze maatschappij bouwde verschillende huizen in de Velodroomstraat, in alle toen gangbare stijlen, van neoclassicisme over beaux-artsstijl en eclecticisme tot art nouveau. Ondanks de afwisselende gevels werd telkens dezelfde standaard enkelhuisplattegrond gekozen, met in de deurtravee de gang en het trappenhuis, geflankeerd door een enfilade van salon, eetkamer en veranda. In de lagere achterbouw achter de gang zit de keuken en de badkamer; bij elke woning voorziet deze bouwmaatschappij een naaikamer boven de keuken.

De architect koos voor een eclectische bouwstijl, waarbij hij het veelkleurige gebruik van de bakstenen voor het parement dat we kennen uit de art nouveau, combineert met neoclassicistische opdeling van de lijstgevels, een concept dat heel vaak voorkomt bij burgerhuizen van rond 1910.

De woning telt drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak. Hardstenen plint, geprofileerde houten kroonlijst, segmentbogige muuropeningen met veelkleurige rollagen, en rechte vensters met hardstenen latei, decoratieve banden in donkere geglazuurde baksteen en kordonlijsten in blauwe hardsteen, centrale houten erker, bekroond met smeedijzeren balkon, sgrafittopanelen in de fries onder de kroonlijst. Gaaf bewaard schrijnwerk van deur en vensters, met eigentijdse indeling van de bovenlichten en gebruik van gekleurd glas; deels beglaasde en van smeedwerk voorziene, dubbele voordeur.

  • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 956 # 3211.
  • S.N. 2013: Herwaarderingsplan Zurenborg, deel II: Inventaris, 230.

Auteurs: Hooft, Elise
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Eclectisch burgerhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/215593 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Stad Antwerpen

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.