• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Rijhuis

Beschrijving

Onderkelderd burgerhuis gebouwd volgens een bouwaanvraag van 1923 in opdracht van Odilon Deseure. De tuin van het rijhuis grensde oorspronkelijk langs de linkerzijde van de woning aan de straat. Achteraan kwam gelijktijdig een gebouw met bureau en garage tot stand. Anno 2014 is het linkerdeel van het perceel bebouwd met een recent kantoorgebouw, waarbij het woonhuis werd geïntegreerd en, voornamelijk de pui, werd aangepast en zo niet langer afzonderlijk toegankelijk is.

Enkelhuis van twee traveeën en drie bouwlagen onder een pseudomansardedak (leien), met twee oeils-de-boeuf en een dakkapel onder een driehoekig fronton. Bepleisterde lijstgevel onder een houten kroonlijst op klossen, op een blauwe hardstenen onderbouw. De licht vooruitspringende rechtervenstertravee wordt op de eerste verdieping gemarkeerd door een gebogen erker, ondersteund door hardstenen consoles, die verbonden zijn met de tussenstijlen van het drielicht op de benedenverdieping. De erker wordt afgelijnd door een decoratief uitgewerkt hoofdgestel en is voorzien van een bekronend, betonnen balkon met ijzeren hekwerk. Het balkon is toegankelijk via een deurvenster, geflankeerd door een classicerende omlijsting met gecanneleerde zuilen. De linkertravee wordt op de bovenverdiepingen doorbroken door twee rechthoekige drielichten gevat in een verdiept gevelvlak, met benadrukte en als pilasters uitgewerkte tussenstijlen, versierde borstweringen en kroonlijsten. Het vernieuwd houten schrijnwerk met typerende roedeverdeling in de bovenlichten van de bovenvensters, is mogelijk geïnspireerd op het originele schrijnwerk. De decoratie is neoclassicistisch geïnspireerd en bestaat onder meer uit repetitieve geometrische en florale motieven, een krans, guttae en tandlijsten, aangebracht ter verlevendiging van de vensterpartijen op de bovenverdiepingen.

De begane grond omvatte oorspronkelijk, volgens het bouwplan, links een koetsdoorrit leidend tot de tuin, geflankeerd door een parloir en salon aan de straatzijde, daarachter een monumentaal trappenhuis verbonden met de doorrit, vervolgens de diensttrap, een vestiaire en toilet, en ten slotte in een aanbouw keuken, schotelhuis en linnenkamer. Het gebouw in de tuin bestond volgens het bouwplan uit een hal met links een parloir en rechts het bureau, met toegang tot een klein sanitair vertrek. Rechts bevond zich de garage.

• Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1923/B/128.

Auteurs: Verhelst, Julie