erfgoedobject

Eclectisch burgerhuis

bouwkundig element
ID: 217165   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/217165

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Eclectisch burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds 29-03-2019

  • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Zurenborg: deel Berchem
    Deze bescherming is geldig sinds 10-01-1980

Beschrijving

In 1911 laat weduwe Hendrikx, die toen nog in de Goudbloemstraat 12 woonde, een nieuwe woning ontwerpen in Zurenborg. De Mortselse bouwmeester Frans Van den Broeck zorgde voor het ontwerp. De woning kreeg een klassieke burgerhuisindeling, zowel qua plattegrond als qua gevel. Het gebruik van gele baksteen in het parement, met witte natuursteen voor speklagen en muuromlijstingen, geeft de gevel een eclectisch uitzicht.

De woning telt drie traveeƫn en drie bouwlagen boven een hoog souterrain, gevat onder een zadeldak. De lijstgevel heeft een houten kroonlijst op klossen, die bekroond is door een attiek. Hoge plint van blauwe hardsteen, voorzien van grote rechthoekige keldervensters met sierlijk traliewerk. Rechthoekige muuropeningen, met variƫrende natuurstenen versieringen: op de begane grond een bovendorpel, op de verdiepingen een geblokte omlijsting en balustrade in de borstwering. De vensters in de linker deurtravee zijn iets anders vormgegeven, met een entablement op de eerste en het ontbreken van de omlijsting en balustrade op de tweede verdieping. Hele hoge deuropening, met bewaard houtwerk van de dubbele deur en een groot bovenlicht. Het schrijnwerk van de vensters is vervangen.

De plattegrondtekeningen die in het bouwdossier zijn vervat, tonen het klassieke gebruik van de woning per verdieping. In het souterrain dienstkeuken en salon voor het personeel. Op de verhoogde begane grond salon, eetkamer en veranda. Slaapkamers op de verdiepingen, met op de eerste verdieping een toilet op het bordes.

  • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1911 # 1511.
  • S.N. 2013: Herwaarderingsplan Zurenborg, deel II: Inventaris, 33.

Bron     : -
Auteurs :  Hooft, Elise
Datum  : 2014


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Eclectisch burgerhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/217165 (Geraadpleegd op 24-10-2019)