Eclectisch burgerhuis

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Antwerpen
Gemeente Antwerpen
Deelgemeente Berchem
Straat Transvaalstraat
Locatie Transvaalstraat 8, Antwerpen (Antwerpen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Herinventarisatie Zurenborg (Antwerpen) (inventarisatie: 01-07-2013 - 30-06-2015).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Eclectisch burgerhuis

Deze vaststelling is geldig sinds 29-03-2019.

is deel van de bescherming als stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Zurenborg: deel Berchem

Deze bescherming is geldig sinds 10-01-1980.

Beknopte karakterisering

Typologieburgerhuizen
Stijleclecticisme
Dateringvóór WO I

Beschrijving

Bescheiden burgerhuis, gebouwd rond 1904 in opdracht van Em. Verstrepen, die woonde in de Deurnestraat 107 in Antwerpen. Hij liet een woning bouwen in een eenvoudige eclectische stijl, die zeer vaak voorkwam in Zurenborg in de jaren 1900-1910. Typisch is dat het veelkleurige materiaalgebruik van de gevels dat we kennen van de art nouveau, gecombineerd wordt met een neoclassicistische gevelopbouw en decoratie. Deze woning is hier een duidelijk voorbeeld van.

De woning telt drie traveeën en twee bouwlagen onder een leien mansardedak. Klassieke gevelopbouw, met hardstenen plint, kordonlijst en doorlopende onderdorpels, regelmatige in de traveeën geplaatste segmentbogige muuropeningen, houten kroonlijst op modillons, centraal dakvenster dat oorspronkelijk met een fronton was bekroond, en twee flankerende oeils-de-boeuf. De lijstgevel heeft een parement van felgele baksteen, met verwerking van witte natuursteen voor speklagen, sluitstenen en diamantkoppen. Tussen de modillons onder de kroonlijst, zijn decoratieve tegelpanelen aangebracht. Het schrijnwerk van ramen en deur is bewaard, waarbij de roedeverdeling van de benedenvensters typisch is voor de bouwperiode van de woning. Deels beglaasde dubbele deur, met sierlijk smeedijzerwerk.

Klassieke enkelhuisindeling, met rechts de gang met trappenhuis, en links een enfilade van salon, eetkamer en veranda, met keuken in de lagere achterbouw. Dit type plattegrond is gangbaar sinds de 19de eeuw voor de stedelijke rijwoning.

  • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1904 # 1808.
  • S.N. 2013: Herwaarderingsplan Zurenborg, deel II: Inventaris, 134.

Bron: -

Auteurs: Hooft, Elise

Datum tekst: 2015

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Transvaalstraat

Transvaalstraat (Antwerpen)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.